10.06.13

Això nostre s’ha acabat (fos el que fos)

Editorial 7/6/2013

El títol d’aquest article és també el d’una cançó de Mazoni, que comença així: “He vingut a dir-te que no vindré més. M’ha costat entendre que mai t’entendré, però tu no m’escoltes, només fas que sí, com quan assenyalo una cosa al teu gos i ell em mira el dit”. El títol i la primera estrofa serveixen per exemplificar la situació d’incomprensió en la que es troba Catalunya en relació amb Espanya, i el món de l’esport no n’és un cas a part. La greu crisi econòmica i política que pateix- l’esport català ha arribat a un punt d’asfíxia màxima. La situació és insostenible i la Generalitat ha anunciat que haurà de retallar dràsticament el pressupost d’aquest any. Per aquest motiu, diverses entitats relacionades amb el món de l’esport hem decidit que ja n’hi ha prou i que cal posar-hi remei. La solució més ràpida i directa és evident: que Catalunya tingui un estat propi.

En aquest sentit, la Plataforma ProSeleccions i l’Assemblea Nacional Catalana hem elaborat un manifest on reivindiquem la independència com a única sortida per capgirar aquesta situació. L’esport és un motor econòmic i de cohesió social i l’exagerat espoli fiscal que pateix Catalunya a mans del govern espanyol té una repercussió claríssima en els recursos econòmics de l’esport català.

Diverses federacions també han fet un pas endavant i han exposat els motius pels quals en una Catalunya independent les seves organitzacions no tindrien tants problemes per subsistir. Per aquesta raó, algunes federacions que no volen seguir patint aquesta situació s’han adherit a la sectorial d’esportistes de l’ANC. Una d’elles és la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que ha creat una Àrea de Transició Nacional i proposarà a les entitats que la formen que votin si volen que segueixi sent membre de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME) o se n’escindeixi i faci el seu propi camí.

Una posició semblant és la de la Federació Catalana d’Escacs (FCE), que també aposta per l’estat propi. La FCE ha acceptat que la independència de Catalunya és l’únic camí per poder ser reconeguts internacionalment. A més, a partir de la temporada vinent, la FCE trencarà econòmicament amb la federació espanyola i s’encarregarà de gestionar les quotes dels seus afiliats.

A la Plataforma ProSeleccions felicitem les entitats catalanes que aposten sense complexes per l’estat propi com a millor solució per l’esport del nostre país. Ho diu l’estrofa final de la cançó: “Això nostre s’ha acabat, fos el que fos, i no estic confós”.