29.05.13

La Federació Catalana d’Escacs també aposta per l’estat propi

A partir de la temporada que ve, la FCE trencarà econòmicament amb l’espanyola

La Federació Catalana d’Escacs ha anunciat que a partir de la temporada vinent trencarà econòmicament amb la seva homòloga espanyola. La federació estatal ha decidit apujar un 30% el preu de les llicències, i per aquest motiu des de la FCE s’ha anunciat que mantindran el preu d’enguany per tots aquells que decideixin seguir lligats a la catalana i no a l’espanyola. I això pot tenir un gran impacte, segons explica el president de la FCE, Toni Ayza, a El 9 Esportiu; “l’espanyola perdrà de cop uns 6.000 dels 7.000 federats que té a Catalunya”.

El novembre passat, la FCE va aprovar en assemblea sol·licitar l’ingrés a la federació internacional (FIDE), de la qual en va ser membre des del 1925 fins al 1929, quan l’espanyola va substituir-la. Des de la FIDE s’ha respòs a la catalana que els estatuts impedeixen que Catalunya pugui ser admesa com a membre de la seva entitat perquè no és un estat reconegut internacionalment. Uns estatuts que han estat canviats recentment i s’han adaptat a la carta olímpica del COI, que només admet els estats membres de l’ONU, però anteriorment s’havien acceptat països com Palestina, Escòcia, Gal·les o les Antilles Neerlandeses. Per aquest motiu, des de la FCE han decidit apostar clarament per l’estat propi com a solució per poder ser membres de la federació internacional, i s’han adherit a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

A més, en una nota al seu web, la FCE explica que “continuarà amb el procés de demanar la seva reincorporació a la FIDE, a l’espera de que els esdeveniments polítics i esportius ho facin possible, i estudiarà les possibles vies legals”.

Des de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes ens hem reunit amb el president de la FCE Toni Ayza per transmetre el nostre suport a la iniciativa de la seva entitat i per analitzar la situació internacional i les accions a fer a partir d’ara. Després de l’anunci de la FEEC d’apostar per l’estat propi com a solució als problemes econòmics, polítics, socials i culturals, celebrem que cada vegada hi hagi més federacions que decideixin fer aquest pas amb valentia.