24.05.13

Gibraltar ja és membre de ple dret de la UEFA

Per una àmplia majoria en la votació dels altres membres de l’organisme

El XXXVII Congrés Ordinari de la UEFA, celebrat aquest matí a Londres, ha aprovat l’ingrés de l’Associació de Futbol de Gibraltar (GFA) com a membre de ple dret de l’organisme continental, passant ser-ne el número 54. La UEFA ja va admetre Gibraltar com a membre provisional el passat 1 d’octubre en el Comitè Executiu que va celebrar a Sant Petersburg (Rússia), seguints les indicacions del dictamen adoptat l”agost de 2011 pel Tribunal d’Arbitratge per a l’Esport (TAS), que donava la raó a la federació gibraltarenya, que va demanar l’ingrés el 2007. Va comptar amb el suport del govern de la Gran Bretanya i de les federacions de futbol d’Anglaterra, Escòcia i el País de Gal·les. Finalment, les pressions del govern de José María Aznar i la RFEF van ser efectives, i van aconseguir que la UEFA hi votés en contra.

La Federació de Futbol de Gibraltar va formular la seva petició d’ingrés abans que la UEFA modifiqués els seus estatuts i només deixés admetre una federació per cada estat reconegut per la comunitat internacional. La llarga mà del president de la RFEF, Ángel Maria Villar, en el si de la federació europea va aconseguir evitar l’ingrés de Gibraltar en base als nous estatuts, en bona part modificats a instància seva. Va ser aleshores quan la federació gibraltarenya va recórrer davant la màxima autoritat mundial de l’esport, el TAS. Aquest alt tribunal, on s’han sotmès jurisdiccionalment les federacions espanyoles, ha dictaminat que la Federació de Gibraltar té dret a que s’examini la seva sol·licitud i a que es tramiti la seva acceptació, donat que la seva petició d’ingrés es va formular amb anterioritat a la modificació dels estatuts.

Amb l’ingrés de Gibraltar a la UEFA, un cop més s’ha tornat a evidenciar que el Dret Internacional està per sobre del dret intern dels estats i que aquest no és d’aplicació en un litigi internacional. A més, demostra que una federació membre no pot vetar a un altre que ho vulgui ser i malgrat el canvi en la normativa, no és cert que només pugui haver una federació per estat.

Aquesta mateixa jurisdicció internacional és la que avala la legalitat dels reconeixements de les federacions catalanes en les internacionals, per la qual cosa des de la Plataforma ProSeleccions ens felicitem d’aquesta notícia on el TAS reconeix el dret de les federacions esportives, com entitats jurídiques de dret privat, a ser membres de les internacionals malgrat el que digui el dret intern dels estats.

Sens dubte és un aval més per la lluita del reconeixement de les federacions esportives catalanes, i afegeix a aquest debat una incògnita: què farà Espanya si els seus equips s’han d’enfrontar als gibraltarenys? Optarà per no presentar-se per no jugar “la parte contra el todo” i quedarà eliminada? La resposta, ben aviat!