18.04.13

“Si no paguéssim tot el que paguem a Madrid, no tindríem aquests problemes de retallades”

“L’esport català està en perill de mort” segons el president de la UFEC, David Moner

La Unió de Federacions Esportives Catalanes, amb el suport de les federacions que en formen part, ha expressat aquest migdia en una roda de premsa el malestar pel fet que la crisi estigui afectant tan directament el món de l’esport. El president de la UFEC, David Moner, ha exposat que la gran majoria de les federacions catalanes no han cobrat el 50% de la subvenció per part de la Generalitat de l’any 2012, el que equival a uns 4.400.000 euros. Quan se li ha preguntat per la qüestió, David Moner ha reconegut que amb l’estat propi això no passaria, perquè no es dependria de ningú per gestionar els recursos propis. “Si no paguéssim tot el que paguem a Madrid, no tindríem aquests problemes de retallades. Si rebéssim el que reben altres comunitats com Extremadura, amb els nostres diners, aquest problema no hi seria”, ha assegurat Moner. D’aquesta manera, la UFEC planteja un discurs semblant al del manifest que vam presentar l’Assemblea Nacional Catalana i la Plataforma ProSeleccions el passat dimarts.

Una de les propostes de la UFEC per evitar que la manca de recursos afecti tan greument els clubs i les federacions és redistribuir els recursos de la Generalitat destinats a l’esport. Per exemple, Moner considera que caldria privatitzar el Centre d’Alt Rendiment i l’INEFC, o prescindir de personal en l’administració pública. A més, Moner ha destacat que l’esport és una eina fonamental per la projecció internacional de Catalunya. “Si la senyera és alçada per algú, és pels esportistes que guanyen competicions internacionals i que senten el nostre país. Per tant, a menys competicions per les seleccions catalanes, menys projecció com a nació tenim”, ha dit Moner en el seu discurs.

Els presidents de les federacions han secundat el discurs de Moner. Per exemple, Gerard Esteva, president de la Federació Catalana de Vela, considera que “l’única solució que tenim és la independència. Si hem arribat a aquesta situació és perquè la Generalitat no pot fer una altra cosa, perquè tot i generar els recursos Madrid ens ofega. Hem de tenir clar que el gran culpable és Madrid i hem d’apretar perquè la situació canviï, i no podem esperar gaire perquè aquesta situació ens està ofegant a tots”. Joan Fa, president de la Federació Catalana de Bàsquet, ha assegurat que una de les solucions pot ser “accelerar el procés amb totes les conseqüències”. En la mateixa línia s’ha manifestat el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, que opina que “la manera fonamental d’evitar les retallades seria gestionar els propis recursos i gestionar allò necessari pel nostre esport. Sabem que estem treballant per tenir un estat propi i que si aquests recursos que es generen al món de l’esport estiguessin ben gestionats per les federacions, la situació es podria tirar endavant”.