08.03.13

Greu invasió de competències de l’estat espanyol en intentar organitzar un Campionat de Catalunya

El Consejo Superior de Deportes promou l’organització il·legal del Campionat de Catalunya de twirling per part de la federació espanyola

El Consejo Superior de Deportes (CSD) i la Federación Española de Baile Deportivo (FEBD) han envaït les competències del Consell Català de l’Esport i de la Federació Esportiva Catalana de Twirling (FECT) en intentar organitzar el Campionat de Catalunya de twirling, aquest cap de setmana a Ulldecona (Montsià). La Secretaria General de l’Esport de Catalunya (SGE), que és qui ostenta la competència exclusiva en matèria d’esports, no permet que organitzin Campionats de Catalunya aquelles entitats que no constin inscrites en el registre d’entitats esportives de la Generalitat, i en aquest cas la FEBD no ho està, i qui té competències per organitzar aquest Campionat és la FECT, l’entitat que regula la pràctica del twirling a Catalunya i l’única federació de twirling reconeguda i emparada per la SGE. Per aquest motiu, després de les pressions de l’administració catalana, la FEBD ha canviat el nom a la competició i ha passat de “Campionat de Catalunya” a “Campionat de la zona nord-est” convertint a la trobada en un simple campionat amistós.

Aquest cas és una nova mostra de manca de respecte per part del govern espanyol (mitjançant el CSD) cap a les institucions catalanes. Permetre que sigui una federació espanyola i no una catalana qui organitzi un Campionat de Catalunya és una greu irregularitat i suposa un gran perjudici per la federació catalana. La FEBD va aprofitar-se del desconeixement de la situació per part de l’Ajuntament d’Ulldecona per intentar organitzar el Campionat de Catalunya, tot i saber que estaven vulnerant les competències de la federació catalana. De demostracions autoritàries en l’àmbit esportiu n’hem viscut moltes en els últims anys, però mai s’havia arribat al punt que sigui una federació espanyola amb el suport del CSD qui se salti la Llei Catalana de l’Esport i organitzi una competició a Catalunya.