04.02.13

Seleccions catalanes per la via ràpida: estat propi

Xerrada a Igualada amb la presència de la Plataforma ProSeleccions

Dijous passat es va iniciar el cicle de xerrades Diàlegs per un nou país, que la secció local d’ERC d’Igualada ha organitzat. Alba Vergés, presidenta local d’ERC, va donar la benvinguda als assistents i va presentar aquest cicle de xerrades “que vol abordar la realitat actual del nostre país des de diferents vessants, i tot això en uns moments crucials i engrescadors pel futur del nostre poble, que volem que sigui de plena llibertat”. Aquest primer diàleg va tractar sobre l’esport català amb Quim Pastor, secretari general de la Federació Catalana de Patinatge (FECAPA) i Francesc Serra, coordinador de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes. El moderador de la xerrada va ser el membre de l’executiva local republicana Joan Manel Tomàs, una persona vinculada des de fa molts anys a l’esport local.

En la seva intervenció, Francesc Serra va explicar que des del 1986 es treballa en el reconeixement internacional de l’esport català, en aquella data des de l’ADOC. Actualment hi ha 21 esports reconeguts internacionalment. D’aquest 21 només cinc tenen un funcionament regular, i els altres tenen seriosos problemes econòmics que els ofega. Serra va denunciar que aquesta situació és una mostra més de l’espoli econòmic que patim els catalans. L’econòmica és una nova problemàtica que se suma al principal cavall de batalla, el reconeixement internacional de les federacions catalanes. I és que l’argument de sempre és la negació pel fet de no ser un estat. El fet més destacat és que en l’actualitat l’estratègia es basa directament la lluita per tenir un estat propi per aconseguir “de facto” el reconeixement internacional. En aquesta direcció, des de la Plataforma ProSeleccions Catalanes es posa l’èmfasi en explicar i difondre els beneficis per l’esport que aportarà la independència de Catalunya.

En la seva introducció Quim Pastor va descriure la situació actual de la FECAPA, amb un total de 22.000 llicències i 400 clubs esportius. Va destacar que la Federació Catalana és capdavantera a nivell internacional per quantitat i per qualitat, sobretot en hoquei patins i patinatge artístic. Actualment la FECAPA està associada a la “Confederación Suramericana del Patín” per poder participar internacionalment. Aquesta va ser l’escletxa que van trobar per competir internacionalment després dels intents de reconeixement internacional fallits de Fresno l’any 2004 i Roma l’any següent, degut a la guerra bruta de l’Estat per mitjà de la “Secretaría de Estado para el Deporte”.

Pastor va descriure la situació actual com a molt complicada, no només pel món de l’hoquei sinó pel conjunt d’entitats esportives degut a la situació econòmica i la manca de subvencions per part de la Generalitat. Aquesta situació va ser un fre durant l’any passat per a la participació de la selecció catalana en esdeveniments internacionals, i enguany això tornarà a passar. Aquesta realitat contrasta amb la selecció espanyola que no estalvia recursos per participar internacionalment en totes les categories. La situació a nivell estatal és claríssima: dels vuit equips que participaran en l’edició d’enguany de la Copa set són catalans. I a l’OK Lliga, de setze equips catorze són catalans.

Quim Pastor però va destacar que en la Catalunya independent s’obrirà la via per participar en totes les competicions internacionals de forma immediata. I ja estan treballant en aquesta línia, perquè la creació d’estructures d’estat és parlar de futures competicions com la lliga europea de clubs. Segons Pastor “l’esport és una eina per projectar Catalunya al món, i aquesta internacionalització també s’ha de fer a través dels clubs”.