08.01.13

Com ha anat el 2012 a les seleccions catalanes? (I)

Reivindicació nacional als SkyGames i campions del món de beach tennis

Després de 7 triomfs consecutius, per primera vegada la Selecció Catalana de curses de muntanya no ha pogut guanyar la Copa del Món i ha acabat en 3a posició. Una explicació n’és la dificultat de poder participar a totes les curses, per la qual cosa s’han obtingut menys victòries. Malgrat tot, Núria Picas ha acabat en 2a posició a la classificació individual. També s’ha trencat la bona ratxa al Gran Premi de les Nacions, on Catalunya també ha acabat en 3a posició. Amb un format més extens, aquesta competició ha aconseguit la participació de diversos atletes de renom, com el català Kilian Jornet o el romanès Ionut Zinca.
Una menció a part mereix tot l’enrenou dels SkyGames, on els atletes catalans van aconseguir els millors resultats, alguns competint amb els seus colors en categoria ‘open’ i d’altres defensant els de la selecció espanyola. A més, els atletes van ser pressionats per evitar que pugessin al podi amb banderes catalanes i estelades, cosa que va provocar l’efecte contrari en el públic, que va convertir la competició en un punt de reivindicació nacional.

El bowling ha estat, probablement, l’esport on Catalunya ha tingut més participació internacional durant el 2012. El resultats més destacat són les 4 medalles que va aconseguir a la Copa del Mediterrani: 2 d’or, 1 de plata i 1 de bronze. En altres competicions, Cristina Sanz va ser 33a al Campionat del Món individual, la selecció femenina va ser 14a al Campionat d’Europa (la qual cosa li ha valgut la classificació pel Campionat del Món) i la masculina no va aconseguir el mateix èxit en acabar en 18a posició al torneig continental. A la Copa de Campions d’Europa la Selecció Catalana va ser 17a i, en categoria juvenil, Francisco Suárez va ser 80è al Mundial i 16è a l’Europeu, on Lía Mojarro va ser 36a amb només 15 anys.
Cal destacar també la participació de la Selecció Catalana de bowling six (modalitat que es juga a l’aire lliure amb només sis bitlles) a la I Copa Intercontinental, disputada a El Salvador el mes de juliol i on els nostres jugadors van aconseguir 10 medalles: 7 d’or, 1 de plata i 2 de bronze.

En beach tennis, el 2012 ha estat el millor any de la història d’aquest esport al nostre país. La Selecció Catalana s’ha proclamat campiona del món per primera vegada i també ha aconseguit un títol continental. El triomf al Mundial de Marina di Ravenna, al mes de juliol, ha demostrat la progressió que està patint el beach tennis a Catalunya. En pocs anys els jugadors catalans han aconseguit competir amb els millors i situar-se al nivell d’Itàlia, amb qui van compartir la victòria final gràcies a un empat tècnic. Al Campionat d’Europa que es va celebrar a Barcelona a finals del mes de juny, les catalanes Gemma Egea i Laura Herrero també van sorprendre la parella italiana i van proclamar-se campiones.

En tamborí, Catalunya ha estat cinquena a la Copa del Món a l’aire lliure. En aquesta modalitat poc freqüent al nostre país (de grans dimensions i amb més jugadors) els jugadors catalans no es van sentir còmodes a la pista de Gignac (França). Tot i plantar cara a Espanya i el Brasil, la Selecció Catalana es va veure clarament superada per França i Itàlia i no va optar al podi. Malgrat tot, la progressió d’aquest esport al nostre país és cada vegada més gran, augmentant el nombre de practicants i la promoció a l’exterior. Fruit d’això, el president de la Federació Catalana de Tamborí, Jordi Moncusí, ha estat escollit vicepresident primer de la Federació Internacional.

La Selecció Catalana de twirling ha acabat en la desena posició a la Copa del Món de twirling que s’ha disputat a principis d’agost a Villebon sur Yvette, a les afores de París. Catalunya ha participat en diferents categories, tant en categoria masculina com femenina, i en júnior com en sènior. Després de tots aquests resultats, els catalans han acabat en desè lloc, per darrere de països més potents com Japó, França o els Estats Units.

Com ha anat el 2012 a les seleccions catalanes? (II)
Com ha anat el 2012 a les seleccions catalanes? (i III)