03.12.12

‘Lliçons del 25-N’ a El Punt Avui

Xavier Vinyals, president de la Plataforma ProSeleccions, és un dels entrevistats

Aquest diumenge El Punt Avui ha publicat una sèrie d’entrevistes a deu personalitats catalanes preguntant-los sobre quines esperances i expectatives tenen després de les eleccions. Sota el títol ‘Lliçons del 25-N’, els entrevistats parlen del nou escenari postelectoral, de la composició del govern i de les relacions amb Madrid. Els entrevistats són David Garrofé, Muriel Casals, Carme Forcadell, Joan Laporta, Josep-Lluís Carod-Rovira, Salvador Cardús, Montserrat Tura, Joan Carretero, Josep Maria Vila d’Abadal i el president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals.

Tot seguit us oferim la transcripció de l’entrevista feta per Lluís Simon a Xavier Vinyals, que porta per títol “La majoria és nostra”.

Considera que la repercussió internacional dels resultats electorals és la prova més palpable del triomf del sobiranisme. Així, les eleccions van anar bé?
La meva valoració és positiva i em remeto a la reacció internacional. Volto molt pel món tot l’any i des que es van saber els resultats només faig que rebre felicitacions de tot arreu de gent que creu que el procés cap al referèndum avança indefectiblement. Tots destaquen la gran diferència entre els vots a favor de l’estat propi i els contraris i se sorprenen que la primera força i la segona coincideixin en l’objectiu nacional.

Prefereix ERC dins del govern o a l’oposició?
M’és igual. Les dues fórmules em semblen bé i s’ha de respectar el que decideixin els dos partits. En tot cas, la nostra majoria, la sobiranista, no es pot discutir.

A Madrid no pensen el mateix.
La interpretació que en faig jo és que hi va haver 2.090.000 vots per als partits sobiranistes. El que hi havia en joc en aquestes eleccions era la possibilitat d’expressar-se en llibertat a favor d’un estat propi i contra el discurs de la por i això ho hem fet sobradament.

Espanya mourà fitxa?
Una cosa és segura, si tornen a fer veure o realment creuen que aquí no ha passat res l’única cosa que faran és ajudar-nos a avançar cap a la independència. A més, el nostre fet nacional ja és una realitat internacional.

El debat econòmic i la divisió entre la dreta i l’esquerra pot complicar les coses?
El mandat explícit de la població és que hi hagi un referèndum i en això s’han de posar d’acord.