22.11.12

La Plataforma ProSeleccions i la UFEC demanden el Regne d’Espanya davant del Tribunal Europeu de Drets Humans

Per la sentència del Tribunal Constitucional sobre la Llei de l’Esport de Catalunya

El món esportiu català ha DEMANDAT EL REGNE D’ESPANYA davant del Tribunal Europeu de Drets Humans per violació de drets fonamentals contra les federacions i les seleccions esportives catalanes. El motiu és la sentència del Tribunal Constitucional que resol el recurs d’inconstitucionalitat interposat per l’Estat espanyol contra l’apartat de la Llei de l’Esport de Catalunya de suport i reconeixement internacional de les seleccions catalanes. Cal recordar que la modificació d’aquesta part de la Llei va ser conseqüència d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda per la Plataforma ProSeleccions, que va aconseguir més de 500.000 signatures a favor. Considerem que aquesta sentència ha estat un nou atac per part de l’Estat espanyol contra l’ esport i la societat de Catalunya. La sentència, més política que jurídica, vulnera el dret d’associació i tracta des d’un punt de vista públic els reconeixements de les federacions esportives, que són entitats privades.

Els impulsors de la demanda, presentada el dimarts 20 de novembre, són representants de diversos estaments de l’esport català: la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, i específicament la Federació Catalana de Bitlles i Bowling i la de Korfbal (les dues són reconegudes i competeixen internacionalment), una esportista com a persona física, un club esportiu i la societat civil esportiva representada per la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes.

La sentència del Tribunal Constitucional Espanyol del 23 de maig de 2012, que resol el recurs d’inconstitucionalitat interposat per l’Estat espanyol contra la Llei de l’Esport de Catalunya, fa una interpretació intencionada de la llei, que comporta una flagrant restricció del dret universal d’associació de les federacions catalanes, amb l’objectiu d’impedir-los la participació internacional quan ja hi hagi una selecció espanyola o quan se’n constitueixi una de nova en l’àmbit on ja n’hi hagi una de catalana que n’és membre i hi participa internacionalment.

Aquesta interpretació restrictiva de la llei, el que provoca és un buidatge de contingut del dret d’associació, que recordem que està recollit en la Declaració Universal dels Drets Humans i protegit per la Convenció Europea de Drets Humans.

En defensa d’aquest dret universal d’associació que tenen les federacions catalanes pel fet de ser entitats jurídiques de dret privat, en defensa del dret de les seleccions catalanes a participar internacionalment, en defensa dels drets dels esportistes catalans a poder triar la selecció catalana per competir internacionalment i en defensa de tot l’esport català hem presentat aquesta demanda contra el Regne d’Espanya per reclamar que no es permetin les intromissions per part dels estats en les qüestions de dret privat. Recordem que qui regula l’esport a nivell mundial són organismes privats com les federacions internacionals i el Tribunal d’Arbitratge de l’Esport, i no els estats.

L’objectiu de la demanda és que es declari la infracció del dret d’associació, del dret d’associació en connexió amb la prohibició de discriminació nacional i del dret a un procés equitatiu, i en conseqüència es deixi sense efecte el pronunciament contingut en la sentència recorreguda del Tribunal Constitucional espanyol, relatiu a la interpretació de l’article 19 de la Llei de l’Esport de Catalunya arran de la modificació per la Llei 9/1999.