09.10.12

Dos de cada tres catalans volen seleccions pròpies

Sondeig d’opinió per a la Plataforma ProSeleccions

Els ciutadans estan d’acord amb què Catalunya tingui seleccions esportives pròpies. Aquesta és una de les conclusions més rellevants d’un sondeig d’opinió realitzat per l’empresa Tàstic abans de la Diada a una mostra de més de 1.000 persones majors d’edat. En l’enquesta també s’han consultat altres qüestions relacionades amb l’esport, les seleccions catalanes i les accions dels governs català i espanyol.

Els catalans volen seleccions pròpies
Aquesta és una dada rotunda. Un 64,4% dels enquestats està d’acord amb les seleccions catalanes, i només un 18,1% no. Aquests percentatges demostren que gairebé dos terços dels enquestats donen suport a la representació catalana amb equips propis en les competicions internacionals. Segons els partits que van votar en les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya, els votants de CiU, ICV-EUiA, Esquerra i SI, són partidaris de les seleccions catalanes en més d’un 70%. Al PSC hi ha més gent que dóna suport a les seleccions catalanes que no pas que hi estan en contra (39% i 24,3%, respectivament) mentre al PP, tot i les manifestacions dels dirigents del seu partit, un 35,1% dels seus votants està d’acord amb què Catalunya tingui seleccions esportives pròpies. El percentatge més baix de favorables es registra entre els votants de C’s, amb un 25%.

El joc brut espanyol és evident
Un altre aspecte que queda clar en el sondeig és que els ciutadans perceben clarament que l’estat espanyol intenta impedir de totes les maneres la participació de les seleccions catalanes. Un 60,2% no està d’acord amb la sentència del Tribunal Constitucional que impedeix que les seleccions catalanes i espanyoles puguin enfrontar-se en competicions oficials. Per contra, només un 27,6% la veu amb bons ulls.
En el mateix sentit, un 70,8% dels catalans creu que el govern espanyol posa totes les traves possibles per a impedir el reconeixement internacional de les seleccions esportives catalanes. Per contra, només un 13,8% no ho veu així.

La presència de catalans justifica el suport a la selecció espanyola
Gairebé un 70% dels catalans dóna suport a Espanya quan juga una competició oficial, com l’Eurocopa o els Jocs Olímpics. D’aquesta xifra, més de la meitat, un 44,5% del total, asseguren que ho fan perquè els esportistes catalans en formen part o perquè no hi ha una selecció catalana. En canvi, un 20% no hi dóna suport en cap cas.

Els esportistes han de fer un pas endavant
La meitat dels enquestats, un 49,2%, creu que els esportistes catalans de renom s’han de pronunciar a favor de les seleccions catalanes. Per contra, un 30,5% creu que no. La gent valora que en els últims anys hi ha hagi hagut esportistes que han defensat la participació internacional de seleccions catalanes, com el jugador d’hoquei i actual secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, o la corredora de muntanya Núria Picas. Malgrat tot, també hi ha una bona part de la població que pot considerar que pel fet d’estar en una situació complicada, no els pertoca a ells fer el pas definitiu.

El Govern ha de donar-hi suport
Més de la meitat dels ciutadans, en concret un 60,7%, pensa que el govern de la Generalitat ha de donar suport polític i econòmic a la reivindicació i al reconeixement internacional de les seleccions esportives catalanes. La ciutadania reclama al Govern que s’impliqui en la defensa de les Seleccions, igual que va fer el Parlament amb la resolució de dijous passat, on instava l’executiu català a prioritzar les federacions catalanes reconegudes internacionalment en els pressupostos de matèria esportiva. Per contra, només un 28,5% no creu que el govern català hagi d’intervenir-hi.

El partit nadalenc, una tradició intocable
Finalment, només un 18,4% dels enquestats no està d’acord amb què la selecció catalana de futbol faci partits cada Nadal encara que sigui amb rivals de poca rellevància. Per contra,  un 66,3% consideren que aquest és un moment especial de l’època nadalenca i s’ha de mantenir.

Feu clic aquí per consultar el sondeig d’opinió