01.10.12

La UEFA admet Gibraltar com a membre provisional

La decisió definitiva es prendrà el maig del 2013 a Londres

El Comitè Executiu de la UEFA, reunit a Sant Petersburg, ha decidit admetre Gibraltar com a membre provisional de l’organisme europeu des d’aquest dilluns. És la conseqüència del dictamen adoptat el passat mes d’agost de 2011 pel Tribunal d’Arbitratge per a l’Esport (TAS), que donava la raó a la federació gibraltarenya, que va demanar l’ingrés el 2007. Va comptar amb el suport del govern de la Gran Bretanya i de les federacions de futbol d’Anglaterra, Escòcia i el País de Gal·les. Finalment, les pressions del govern de José María Aznar i la RFEF van ser efectives, i van aconseguir que la UEFA hi votés en contra. La decisió definitiva sobre la possible admissió de la Federació de Futbol de la colònia britànica com a membre de ple dret de la UEFA no es prendrà fins al 32è Congrés Ordinari d’aquesta organització, que se celebrarà a Londres al maig del 2013.

La Federació de Futbol de Gibraltar va formular la seva petició d’ingrés abans que la UEFA modifiqués els seus estatuts i només deixés admetre una federació per cada estat reconegut per la comunitat internacional. La llarga mà del president de la RFEF, Ángel Maria Villar, en el si de la federació europea va aconseguir evitar l’ingrés de Gibraltar en base als nous estatuts, en bona part modificats a instància seva.

Va ser aleshores quan la federació gibraltarenya va recórrer davant la màxima autoritat mundial de l’esport, el TAS. Aquest alt tribunal, on s’han sotmès jurisdiccionalment les federacions espanyoles, ha dictaminat que la Federació de Gibraltar té dret a que s’examini la seva sol·licitud i a que es tramiti la seva acceptació, donat que la seva petició d’ingrés es va formular amb anterioritat a la modificació dels estatuts. Un cop més s’ha tornat a evidenciar que el Dret Internacional està per sobre del dret intern dels estats i que aquest no és d’aplicació en un litigi internacional. A més, demostra que una federació membre no pot vetar a un altre que ho vulgui ser i malgrat el canvi en la normativa, no és cert que només pugui haver una federació per estat.

Aquesta mateixa jurisdicció internacional és la que avala la legalitat dels reconeixements de les federacions catalanes en les internacionals, per la qual cosa des de la Plataforma ProSeleccions ens felicitem d’aquesta notícia on el TAS reconeix el dret de les federacions esportives, com entitats jurídiques de dret privat, a ser membres de les internacionals malgrat el que digui el dret intern dels estats.

Sens dubte és un aval més per la lluita del reconeixement de les federacions esportives catalanes, i afegeix a aquest debat una incògnita que ja vam plantejar des de la Plataforma ProSeleccions el passat mes de març: què farà Espanya si els seus equips s’han d’enfrontar als gibraltarenys? Optarà per no presentar-se per no jugar “la parte contra el todo” i quedarà eliminada? La resposta, ben aviat.