25.07.12

20 anys de la desfilada de la senyera als Jocs de Barcelona

Records d’un moment històric

Avui que fa 20 anys exactes de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona és temps de recordar. Durant aquests dies s’estan fent reportatges, entrevistes i cròniques del que va passar durant aquells dies en què Barcelona va ser el focus d’atenció de tot el món, gràcies a l’esport.

Hi ha un fet que sembla haver passat desapercebut i val la pena remarcar. Durant la cerimònia d’inauguració, en la desfilada dels països participants, una bandera catalana va aparèixer enmig de la delegació de Lituània. Els que narraven la cerimònia van quedar sorpresos, però com es veu en aquest vídeo no hi van donar més importància. Doncs bé, cal explicar que qui va passejar per la pista d’atletisme de l’estadi olímpic de Montjuïc camuflat entre la delegació lituana i aixecant una bandera catalana va ser un català, l’actual president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals, que aleshores era el director general del Comitè Olímpic Català. Vinyals va aconseguir infiltrar-se en l’equip olímpic lituà i va amagar la bandera catalana dins d’un bolígraf per poder superar els controls de seguretat. Amb aquesta acció va voler reivindicar el dret de Catalunya a ser present en els Jocs Olímpics de Barcelona i el reconeixement del Comitè Olímpic Català.

Una acció que queda il·lustrada en la fotografia, que va publicar el diari El Observador l’endemà de la inauguració.

Aquest fet ens ha de fer valorar la feina que va fer molta gent lluitant perquè el Comitè Olímpic Català fos reconegut pel CIO. Una feina que l’aleshores president d’aquest organisme, Juan Antonio Samaranch, es va encarregar de tirar per terra de totes les maneres possibles, fins i tot modificant la carta olímpica per evitar que es poguessin reconèixer els països que no formen part de les Nacions Unides. Ara que fa 20 anys hem de recordar aquesta acció i donar-hi el valor que mereix.