16.07.12

Un ball patètic

Article de Germà Capdevila a El 9 Esportiu

Tenen la paella esportiva i política pel mànec. No sé si per gaire temps més, però de moment la tenen. Tanmateix, pel que fa a l’esport, en comptes de comportar-se amb l’elegància que pertoca a qualsevol estat sobirà, Espanya té l’estranya virtut d’anar pel món fent el pena amb una persistència notable.

Ja ho hem vist en nombroses oportunitats, de l’hoquei a les curses de muntanya, i dies enrere va tornar a succeir a Bèlgica, durant la copa d’Europa de twirling. Va, no us feu els setciències. Us dono cinc minuts perquè feu el que vaig fer jo en saber la notícia: córrer a la Viquipèdia a assabentar-me de què coi és el twirling. Ja està? Ja ho teniu? És igual, perquè sigui l’esport que sigui, l’actitud espanyola sempre és la mateixa.

Resulta que la federació catalana de twirling està reconeguda internacionalment, i va participar a la copa d’Europa (amb un destacat tercer lloc, per cert). Ja sabem que Espanya té prohibit per mandat diví competir amb Catalunya. Ells mateixos. Ara bé, en comptes d’evitar amb elegància trobar-se amb els desgraciats catalans i senzillament no participar, la Federación Española de Baile Deportivo (això de twirling és massa estranger, es veu) va enviar una carta patètica a la federació internacional excusant la seva presència, amb paràgrafs de vergonya aliena. “La raó principal de la nostra trista decisió és que la participació de Catalunya fa impossible la nostra participació. Segons la nostra Llei nacional Espanyola de l’Esport, una Federació Espanyola mai no pot competir contra un Equip Regional” (la peculiar tria de majúscules i minúscules és seva). Per arrodonir el patetisme extrem de la carta, adverteix que sotmetrà a votació el seu ingrés a la federació internacional en el proper congrés de Paris, fet que comportaria l’expulsió immediata de la catalana.

Gràcies a la feina de la Plataforma Pro Seleccions totes aquestes accions penoses surten a la llum immediatament, tot posant de manifest una vegada i una altra que Catalunya podrà existir internacionalment en l’àmbit esportiu únicament i exclusivament quan esdevingui un estat independent. Treballem per aconseguir-ho, o resignem-nos.