09.07.12

“El president de la federació espanyola em va amenaçar amb un conflicte si inscrivia la Selecció Catalana als SkyGames”

Jordi Merino, president de la FEEC, carrega contra les federacions espanyola i internacional

El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, ha reconegut a la Plataforma ProSeleccions que té “una sensació amarga” pel que ha passat als SkyGames. Merino valora positivament els resultats que han aconseguit els esportistes de la Selecció Catalana, però lamenta profundament “que no hagin pogut pujar al podi com ho han fet els atletes dels altres països”. El màxim dirigent federatiu assegura que des de la FEEC “farem tot el possible per competir oficialment”. En el cas del passat cap de setmana, Merino explica que “ja sabíem que no ens deixarien ser una nació més, però malgrat tot vam inscriure la Selecció Catalana per poder demostrar el bon nivell dels nostres esportistes. El president de la federació espanyola (FEDME), Joan Garrigós (a la fotografia), em va trucar per preguntar-me per què havia inscrit la Selecció Catalana, i em va amenaçar que tindríem un conflicte. Vaig assumir la responsabilitat perquè jo vull el millor pels meus esportistes, i tots volien defensar la Selecció Catalana”.

Sobre la polèmica amb Núria Picas, corredora catalana de la selecció espanyola que va creuar la línia d’arribada aixecant una estelada, Merino reconeix que “la Núria em va dir que des de la FEDME li havien prohibit pujar al podi amb una bandera que no fos l’espanyola. Diuen que és una llei del Consejo Superior de Deportes de fa dos anys. Però tots sabem quina és la intencionalitat que té”.

La federació internacional (ISF) s’ha  mantingut totalment al marge d’aquesta polèmica, i en paraules de Merino “ha passat totalment del tema”. El passat divendres es va fer una assemblea general d’aquesta entitat, i només hi eren presents les federacions de quatre països, a banda de la catalana i la basca, que no en són membres de ple dret i no podien votar-hi. “La ISF és molt d’anar per casa, està molt deixada. És un lobby que tenen unes quantes persones, que no saben valorar que tot el potencial d’aquest esport el donen atletes que són i se senten catalans”, afirma Merino, que afegeix que el secretari general de l’Esport Ivan Tibau li ha assegurat que es lliurarà un reconeixement a tots els esportistes de la Selecció Catalana que han fet mèrits per pujar al podi dels SkyGames.

En clau de futur, el president de la federació catalana sosté que “encara que fem tot el possible perquè els nostres esportistes puguin competir oficialment, arriba un moment en què no podem tirar més enllà. Són els polítics qui han de fer un pas endavant perquè nosaltres fem esport i no política. La federació espanyola sap que a Catalunya és on hi ha el nivell més alt de curses de muntanya, d’escalada, d’esquí de muntanya… i se n’està aprofitant”.

Un altre dels protagonistes d’aquest cap de setmana ha estat Jessed Hernández, que va acabar el primer a la prova de l’SkyRace (mitja marató) però no va poder obtenir el títol de campió mundial perquè corria amb la Selecció Catalana. En declaracions a la Plataforma ProSeleccions assegura que “ja sabia el que passaria, i per això no estic disgustat. No és just, però ja m’ho esperava”. No obstant, Hernández, que altres vegades ha competit amb la selecció espanyola, reivindica que “tots hauríem de poder ser membres de ple dret de la ISF i competir amb normalitat. Si no, els SkyGames no poden ser uns campionats del món”.