08.07.12

Campions sense reconeixement

Es torna a repetir una situació vergonyosa als SkyGames

Com ja va passar la setmana passada, els SkyGames han tornat a demostrar que no mereixen el títol de “campionats del món de muntanya”. A Vilaller (Alta Ribagorça) Jessed Hernández s’ha imposat a la prova de l’SkyRace (mitja marató) però com que defensava la Selecció Catalana no ha obtingut el reconeixement de campió oficial, sinó que només consta com a primer classificat de la categoria open. L’atleta català sí que rebrà el premi econòmic com a campió, però no el títol que el distingeix com a tal. Qui s’ha endut la medalla que li corresponia ha estat el corredor que ha entrat a la línia d’arribada darrere d’Hernández, el japonès Dai Matsumoto.

En la categoria femenina, Mònica Ardid i Laia Andreu, de la Selecció Catalana, han estat les primeres classificades, però com que no hi havia cap atleta que competís en la categoria oficial sinó que totes eren open, no hi ha hagut tanta polèmica.

A l’SkyMarathon, la vencedora en categoria femenina ha estat una altra catalana, Núria Picas (a la fotografia), que corria per la selecció espanyola. Picas ha superat Blanca Serrano i Oihana Kortázar. Picas ha reconegut després del triomf en una entrevista de Televisió de Catalunya que situacions com la que ha viscut Jessed Hernández no són normals i que “malgrat que estic contenta per la victòria, és una llàstima haver de córrer per la selecció espanyola”.

En categoria masculina, la selecció espanyola ha aconseguit les tres primeres posicions de l’SkyMarathon, amb Luis Alberto Hernando, Miguel Caballero i David López. Els dos primers han ocupat els mateixos llocs a la categoria combinada, on també Núria Picas ha repetit el triomf. En el lliurament d’aquests premis, com en tots en què ha sonat l’himne espanyol, s’ha pogut sentir una contundent xiulada de protesta contra la federació internacional (ISF) i l’espanyola (FEDME) per no permetre la Selecció Catalana competir en la categoria oficial. En aquest sentit, la crida que es va fer al públic perquè s’apropés al podi a reivindicar les nostres Seleccions ha estat un èxit, i més d’una cinquantena de persones han fet sentir la seva veu, tant amb fortes xiulades com amb retrets al president de la ISF, Marino Giacometti.

Un fet que demostra l’absurditat de la prohibició que la Selecció Catalana participi als SkyGames amb normalitat, és el fet que a l’SkyMarathon masculina només hi hagin corregut 14 atletes en la categoria oficial, dels 174 que ho han fet en total. L’alcalde de Vilaller, Joan Ramon Piqué, ha expressat la seva disconformitat per aquesta situació i en una trobada informal un cop finalitzada la competició, ha dit a diversos dirigents, entre els quals el mateix Giacometti, que esperava que en les futures edicions dels SkyGames totes les nacions poguessin participar-hi amb els mateixos drets.

Fotografia: Jordi Saragossa