03.07.12

La selecció espanyola també ens roba

Editorial 03/07/2012

Diguem-ho clar: Espanya ens roba. No explicarem el que passa en altres àmbits, però esportivament és un fet innegable que Espanya treu benefici dels jugadors i d’un estil de joc dels catalans. En aquesta darrera Eurocopa la selecció espanyola ha aconseguit el títol després de desplegar un molt bon joc i mostrar-se superior a tots els rivals. I ho ha fet amb uns jugadors i un estil que als catalans ens resulta molt familiar.

Piqué, Jordi Alba, Busquets, Xavi i Cesc. Tots cinc, catalans, han estat titulars a la final del torneig, han ocupat la meitat de les posicions dels jugadors de camp i han estat campions d’Europa. I tots ells ho haurien pogut ser amb la Selecció Catalana, si a aquesta se li permetés competir amb normalitat. A més, tots aquests cinc jugadors, juntament amb Valdés, Reina, Iniesta i Pedro, s’han format i han crescut com a jugadors amb un estil de joc que ha fet fortuna: el bon tracte per la pilota i un joc de combinacions capaç de desarmar qualsevol defensa rival. Un estil que no és nou, que un club com el Barça s’ha encarregat de cultivar-lo des de l’època de Johan Cruyff (seleccionador català, no ens n’oblidem), que Pep Guardiola ha reinventat i que ara molts han descobert.

La victòria de la selecció espanyola a l’Eurocopa ens demostra, una vegada més, que Catalunya també és un motor esportiu per l’estat espanyol. Com en moltes altres situacions, Espanya es beneficia del que genera Catalunya: uns jugadors que juguen junts des de fa molts anys i que entenen el futbol de la mateixa manera. Això fa que la selecció espanyola hagi adquirit la qualitat i l’estil dels jugadors del Barça. El que lamentem profundament és que aquesta qualitat i aquest estil no puguin anar associades a l’equip que els pertocaria, la Selecció Catalana, sinó que hi posin una etiqueta falsa, la selección de todos, quan tothom sap que no ho és. No donen exemple rebent una recompensa de 300.000 euros per persona per haver aconseguit el títol, en un moment de crisi com l’actual. I tal com han recollit diversos mitjans, alguns dels seus seguidors han protagonitzat celebracions amb símbols franquistes i feixistes, i han apallissat immigrants al mig del carrer amb total impunitat.

Durant la fase de grups de l’Eurocopa, diversos periodistes esportius del país han analitzat els rivals de la selecció espanyola i els han comparat amb l’equip que hagués pogut plantejar Catalunya en aquest torneig. Tots tres (Jordi Costa, Oriol Domènech i Toni Padilla) han coincidit en afirmar que la Selecció Catalana hauria pogut derrotar sense problemes tots els rivals i proclamar-se campiona d’Europa, i també del món. Per aquest motiu, perquè som molts i n’estem convençuts, animem a tots els que estigueu cansats de l’espoli esportiu al que estem sotmesos a reivindicar les Seleccions Catalanes. Ja no només per ser campions, sinó per tenir el dret de participar en les grans competicions representant allò que som, no el que ens volen imposar.