28.06.12

La selecció espanyola crea polèmica

Les primes com a possible campió i les pantalles gegants per veure els partits són tema de debat

ICV ha registrat aquest dijous al Congrés espanyol una proposició no de Llei que reclama que els jugadors de la selecció espanyola de futbol no cobrin primes per guanyar l’Eurocopa. La diputada Laia Ortiz considera “incomprensible” que en un moment de crisi en què l’executiu espanyol retalla totes les partides, els jugadors s’embutxaquin 300.000 euros cadascun si aconsegueixen el títol. Les primes podrien arribar a costar entre 8 i 10 milions d’euros. ICV també vol que es garanteixi que aquests diners tributen a l’Estat perquè “no pot ser que acabin tributant en altres països per fer evasió fiscal”.

La proposició també sosté que, amb l’actual situació de crisi, resulta “inacceptable” que els jugadors de la selecció espanyola ingressin aquestes primes per la seva participació a l’Eurocopa. Tenint en compte que la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) és una entitat d’utilitat pública amb pressupostos controlats pel Consell Superior d’Esports, la proposició no de llei reclama que es faci un “estricte control fiscal per garantir que el 100% de les primes rebudes pels components de la selecció espanyola tributen a l’Estat”.

D’altra banda, com ja ve sent habitual des de l’inici de l’Eurocopa, el líder del Partit Popular a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha tornat a insistir en la petició sobre la necessitat que s’instal·lin a la ciutat pantalles gegants per veure els partits de la selecció espanyola. El grup municipal de Convergència i Unió, però, ha tornat a rebutjar-la. Fernández Díaz considera “incomprensible” la negativa reiterada de l’alcalde convergent Xavier Trias a aquesta petició quan la instal·lació d’aquestes pantalles pot costejar-se amb patrocinadors privats, segons el regidor popular, i l’assistència de gent està assegurada, si tenim en compte que a la final del Mundial 2010 més de 75.000 barcelonins van veure la final entre Espanya i Holanda a l’Avinguda Maria Cristina. La celebració de la victòria de la selecció espanyola ara fa dos anys no va acabar pacíficament, ja que agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos van haver de fer ús de la violència per desallotjar els aficionats de la plaça i reduir grups que van mostrar comportaments incívics. La festa va acabar amb 21 detinguts i 74 ferits.

A les ciutats on governa el PP, com són Badalona i Castelldefels, aquests dies sí que s’hi han pogut veure els partits de la selecció espanyola.