08.06.12

En aquesta Eurocopa no hi som tots

Editorial d’El 9 Esportiu

Avui, quan s’obri el teló de l’Eurocopa 2012, un cop més es posarà de manifest que no totes les seleccions participants són representatives de la diversitat de pobles que conformen Europa. I una de les grans absències, que només s’explica per la imposició de l’Estat espanyol, serà la de la selecció catalana. La darrera sentència del Constitucional ens reafirma que només un estat independent per Catalunya farà viable la presència internacional de les nostres seleccions. Com és el cas d’Eslovàquia, Macedònia i Andorra, que n’han disputat la fase prèvia. Però el cas de l’Eurocopa és encara més greu si tenim en compte que seleccions sense estat com Gales, Escòcia i fins i tot Irlanda del Nord o les illes Fèroe hi han pogut participar en llibertat. I que en la fase final hi ha una selecció no estatal com és la d’Anglaterra. Per tot això i tenint en compte que la selecció catalana seria una potència futbolística amb grans possibilitats, cal tornar a reivindicar que cada nació té dret a una selecció i hem d’exigir ser presents a França 2016 i si és possible en el mundial del Brasil del 2014, una data prou significada per als catalans en què commemorarem 300 anys de l’ocupació del nostre país i d’imposicions que, en aspectes com el de les seleccions, encara es mantenen.