21.05.12

Manifest de les entitats civils que defensen el reconeixement oficial de les Seleccions esportives catalanes, basques i gallegues

Tot i ser conscients del marc de crisi econòmica que ens envolta, de la seva gravetat i de com afecta el dia a dia de tantes persones, aquest fet no ha de fer oblidar a ningú, que fins i tot en situacions extremes de pobresa i dificultats, hi ha valors com la dignitat, l’ètica, la justícia i la llibertat que sempre s’han de protegir, de la mateixa manera que el dret de les nacions, com la catalana, la basca i la gallega, a disposar de la seva pròpia selecció nacional. Perquè els drets de les nacions són els de les persones que les formen. Amb crisi o sense.

Que potser es plantegen la federació espanyola de futbol o el govern espanyol la possibilitat de no enviar cap selecció espanyola a l’Eurocopa de futbol o als Jocs Olímpics de Londres?

És per això que avui, de forma conjunta, gallecs, bascos i catalans, a través de les respectives entitats que defensem el reconeixement oficial de les nostres seleccions nacionals, manifestem el següent:

1. Catalunya, Galizia i Euskal Herria són nacions històriques diferenciades entre elles i d’Espanya i els seus pobles tenen dret a participar amb seleccions esportives pròpies que els representin a les competicions internacionals, igual que poden fer la majoria de nacions del món. I recordem que a les nostres nacions hi ha una tradició esportiva pròpia demostrada i el marc legal necessari per poder tenir seleccions esportives d’alt nivell.

2. Competir oficialment és un dret que els esportistes i els seus representants federatius s’han de poder guanyar al si de les federacions internacionals, les úniques entitats amb capacitat de decisió sobre les sol · licituds de reconeixement. Cal, però, que ho puguin fer sense vetos ni impediments polítics com els que fins ara ha exercit el govern espanyol.

3. La viabilitat jurídica i la legalitat del reconeixement internacional de federacions esportives que no es corresponen a estats reconeguts per l’ONU són inqüestionables. Les federacions catalanes de Bowling i de Dards, entre d’altres, o la mateixa federació de futbol de Gibraltar, a més de l’última sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre la Llei Basca de l’Esport són clars exemples molt recents. El màxim tribunal esportiu internacional, el TAS (CAS en anglès), també va sentenciar favorablement en aquest sentit. (Adjuntem còpia de la sentència).

4. Demanem al govern espanyol respecte i llibertat, i la no intervenció, ni legislativa ni de facto, en contra de la voluntat dels esportistes i els aficionats catalans, bascos i gallecs, de poder veure les seves respectives seleccions, l’esport que sigui, jugant competicions europees i mundials amb absoluta normalitat.

5. Demanem al govern espanyol un esforç per comprendre aquestes realitats diferents, i ens preguntem com pot haver concòrdia en la relació general amb aquestes nacions històriques, si en un tema com l’esport el govern espanyol no és capaç de ser lleial i de respectar la no intervenció política cap ciutadans sota la seva pròpia administració. En definitiva, demanem qualitat i maduresa democràtica i el màxim respecte i llibertat d’actuació per a l’esport basc, català i gallec. I denunciem que fins ara la resposta hagi estat sempre la de restringir, coaccionar i sancionar, com en el cas conegut dels esportistes amenaçats amb la retirada de la llicència federativa en el supòsit de negar-se a jugar amb la selecció espanyola.

6. Agraïm als partits polítics que ens donen suport i treballen pel reconeixement internacional de les seleccions esportives catalanes, basques i gallegues, i fem una crida a demanar i exigir de forma conjunta al govern espanyol aquest mateix suport.

7. Finalment, i donada la presència a Madrid, aquesta mateixa setmana, de molts aficionats bascos i catalans, amb motiu de la final de la Copa del Rei de futbol, fem una crida a ambdues aficions perquè el partit sigui una festa esportiva i reivindicativa de suport també a les seleccions basca i catalana i al seu reconeixement internacional. Demanem a totes dues aficions que, sense entrar en provocacions, omplin de banderes catalanes i basques l’estadi a l’hora que animen el seu equips.

A Madrid, el 21 de maig de 2012

Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes
ESAIT, Euskal Selekzioaren Aldeko Iritzi Taldea
Siareir@s Galeg@s