07.05.12

Els Amics de les Arts

Els Amics de les Arts
“Seria fantàstic que Catalunya competís en un Mundial de futbol” 07/05/2012

Una de les vostres cançons més exitoses, inclosa al disc Bed & Breakfast, és el 4-3-3, una tàctica futbolística. Us agrada l’esport en general o només el futbol?
Ens agrada sobretot el futbol, però som bastant addictes a l’esport en general.

Seguiu els partits de la Selecció Catalana de futbol?
Sí que els seguim, ja són una tradició de cada Na­dal. És una festa de la catalanitat espectacular, una excusa molt bona. A més, els jugadors que tenim a Catalunya són excepcionals.

Us agradaria veure Catalunya competint al Mundial del 2014 al Brasil?
Realment seria fantàstic que Catalunya competís en un mundial de futbol. Ens agradaria molt veure els nostres jugadors amb la samarreta de Catalunya i tindríem un equipàs. Sobretot el 2014, el 2018 ja no sabem qui hi haurà, perquè el Xavi i companyia potser ja estaran molt grandets (riuen). La veritat és que estaria molt bé i seria una gran exhibició de futbol.

Quin nivell creieu que té l’esport català ac­tualment? Amb el reconeixement absolut de les nostres seleccions es podrien aconseguir molts èxits en el panorama internacional?
Segurament el fet de tenir un Centre d’Alt Rendi­ment deu ajudar a que els esportistes d’elit siguin més bons. Però també hi ha altres camps on som molt superiors, com el motor. Aquí hi ha molts es­portistes que s’hi dediquen, tant en les motos com en el trial. I l’hoquei, i moltes altres coses… Tenim uns esportistes de primera línia.

Creieu que l’oficialitat depèn dels esportis­tes, dels polítics o de la ciutadania?
És un problema global que quan es polititza és com­plex. Hauria de ser una decisió dels esportistes per si mateixos, però crec que a darrere hi ha una cosa molt més gran que és la identitat de Catalunya, i aquesta bipolarització entre Catalunya i Espanya, que es fa des dels dos bàndols. Això l’únic que fa és crear un conflicte dins de l’esport. Mentre es pugui competir i ningú trepitgi Catalunya, hauria de poder ser decisió dels esportistes. A nosaltres ens agradaria que hi hagués més seleccions catalanes competint oficialment.

Hi ha altres casos de nacions sense estat que poden competir sense impediments.
Sí, Anglaterra i Escòcia competeixen per separat des de fa molt temps i no passa res. Aquí no es pot fer, suposo que hi ha interessos que no sabem ni sabrem mai. Els que volem que hi hagi una selecció hem de lluitar per això i poc a poc anar avançant. Com més serem, més força tindrem.

Quina cançó o quin eslògan compondríeu per la Selecció Catalana?
Avui en dia cantar en català ja sembla una rebel·lia. Però el món va malament per moltes més coses a part de la lluita identitària. Ara venim de les Balears i hem vist que la situació és molt dura. Potser un dia sí que ens dóna per fer una cançó més reivindicativa. Depèn de com es posi la cosa.

Josep Carreras diu que un dels seus somnis és cantar els Segadors abans d’un partit oficial de Catalunya. A vosaltres també us agradaria fer-ho?
Nosaltres ja el cantarem des de la grada. Tenim molt camí per recórrer, no se’ns pot comparar en­cara amb en Carreras.

Porteu dos mesos de la nova gira. Com està anant de moment i quines diferències hi trobeu respecte a la del Bed & Breakfast?
Les diferències són que ha començat i ja teníem gent, que això amb el Bed & Breakfast no ens va passar. Aquí des del primer dia estem exhaurint les entrades. Hi ha una energia espectacular en tots els concerts, la gent té moltes ganes de cantar.