16.04.12

Denegat el reconeixement internacional de la Federació Catalana de Rugbi

El següent pas podria ser presentar una demanda davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans

La Cort de Cassació francesa, equivalent al Tribunal Suprem, ha denegat el reconeixement internacional de la Federació Catalana de Rugbi com a membre fundador de la Federació Internacional de Rugbi Amateur (FIRA). La sentència, notificada divendres, reconeix que la Federació Catalana de Rugbi va formar part de la FIRA, fundada a París el 9 d’abril de 1934. Tanmateix, determina que a partir del Decret del govern del general Franco de 22 de febrer de 1941 les autoritats espanyoles van decidir que la representació esportiva d’Espanya s’atribuïa a la Delegación Nacional de Deportes, en la que es va haver d’integrar la Federació Catalana. En aquesta situació, la Cort determina que la Federació Catalana de Rugbi actual no ha pogut aportar prova suficient que permeti acreditar la identitat jurídica entre la persona jurídica que va ser integrada a la Delegación Nacional de Deportes i la registrada davant la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya en virtut del Decret de 13 d’abril de 1981, que regula les federacions esportives catalanes.

La FIRA, amb la Federación Española de Rugby al costat, han argumentat en tot el procés que la FCR no té cap dret a reclamar ja que un decret franquista de l’any 1941 atribuïa tota la representació esportiva a la Delegación Nacional de Deportes del govern de Franco. La FIRA i la FER utilitzen una llei d’una dictadura per denegar els drets de la FCR. Aquesta sentència, que tanca la via judicial francesa, ha reiterat els arguments jurídics tant de la sentència de primera instància com d’apel·lació.

La Federació Catalana de Rugbi, amb el suport de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes estudiarà l’estratègia a seguir a partir d’aquest moment, que podria passar per formular una demanda davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans, davant la vulneració del dret d’associació que aquesta decisió pot representar.

La intenció és arribar fins al final per reclamar el que creiem que és un dret de la FCR i lluitar per no donar validesa a una normativa d’una dictadura per eliminar-lo.