11.04.12

Espanya contra les Seleccions Catalanes

Editorial 11/04/2012

La presentació d’una proposició de llei per part del PNB sobre la possibilitat que les seleccions nacionals catalanes, basques i gallegues puguin competir internacionalment ha tornat a evidenciar que els partits majoritaris a l’estat espanyol (PP i PSOE) no tenen arguments vàlids per seguir frenant aquestes aspiracions. El diputat basc Aitor Esteban va ser l’encarregat de tornar a defensar que és un dret ben legítim que Catalunya, el País Basc i Galícia puguin competir internacionalment, i ho va fer evident d’aquesta manera: “No volem imposar a ningú els nostres sentiments, però no volem que ens els imposin”.

El PP i el PSOE, com era d’esperar, van unir-se per fer valer la seva majoria de diputats i evitar que ni tan sols es debatés la proposició de llei. Míriam Blasco, portaveu popular, va entrar en una contradicció quan va criticar “que es vulgui fer servir l’esport com a eina política”, quan és precisament això el que els dos partits majoritaris a l’estat espanyol han fet sempre, evitant que els sentiments i els drets nacionals prevalguin per sobre de les restriccions polítiques.

Des de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes volem agrair el suport de CiU, ERC, Amaiur, el BNG i IU votant a favor de la proposició de llei que hauria ajudat a normalitzar la participació internacional. També hauria permès evitar unes maniobres de l’estat espanyol que les Seleccions Catalanes han hagut de patir en diverses ocasions, com per exemple en els casos del patinatge, del rugbi o del bowling.

En qualsevol cas, malgrat la negativa del Congrés dels Diputats, no hem d’oblidar que les Seleccions Catalanes poden participar internacionalment. De fet, ja s’han aconseguit 21 reconeixements internacionals de Seleccions Catalanes i la Plataforma ProSeleccions treballa de manera activa per continuar augmentant-ne el nombre. La Ley del Deporte no té poder per decidir si una federació catalana pot ser reconeguda per una d’internacional: el que realment ho determina és la legislació de cada entitat supraestatal. Per tant, arremanguem-nos i continuem treballant, que tot i les traves portarem Catalunya arreu del món.