14.02.12

“El biketrial ens permet difondre la cultura catalana a tot el món”

Entrevista a Hiroshi Hirano, president de la Biketrial International Union

Aprofitant la visita que ha fet el senyor Hirano a Europa per supervisar les seus del Campionat del Món, hem volgut parlar amb ell sobre la projecció internacional de Catalunya a través del biketrial. Considera que la promoció de l’esport ajuda a despertar interés pel nostre país, i poc a poc espera anar ampliant el nombre de proves del Mundial. Després de dos títols mundials consecutius per equips i els individuals de Dani Comas i Gemma Abant, enguany preveu una altra temporada plena d’èxits pels pilots catalans.

Aquest és el tercer any que se celebra una prova a Catalunya. Està satisfet amb les experiències anteriors i què n’espera de la d’aquest any a Igualada, en un circuit urbà?
Sí, fins ara tot ha anat molt bé. Catalunya és l’origen de l’esport i és on hi ha la gent més experimentada. Com a esdeveniment està bé, però si li volem donar més rellevància internacional hem d’intentar que vinguin més països i més pilots. Hem d’aconseguir que tothom en quedi satisfet, que hi hagi molts espectadors, que els patrocinadors hi demostrin interès… Crec que aquest any tornarem a fer una gran prova a Catalunya.

Pel que fa a la competició, espera que torni a haver-hi el domini dels últims anys dels pilots catalans o creu que aquest any pot haver-hi alguna sorpresa?
Estic content de veure que els pilots catalans pugen al podi. Els últims tres anys han aconseguit molt bons resultats, i no tinc cap dubte que aquest any ho tornaran a repetir.

Vostè ha dit que el biketrial està creixent. En aquest procés d’arribar a més gent, com hi participa Catalunya?
Jo sóc el que dirigeix aquest esport a nivell mundial i el vull promocionar com a esport que té els orígens de Catalunya. L’esport i els seus creadors són d’aquí. Per l’esport és molt important que se’n coneguin els orígens. Sense orígens no és un esport, és un joc, i això no és un joc, sens dubte és un esport. L’esport va lligat a la cultura i nosaltres volem promocionar el biketrial juntament amb la cultura catalana i fer que la gent conegui la realitat de Catalunya. És una bona oportunitat perquè la gent que el practica s’interessi per la cultura de Catalunya. Penso que algú que practica judo s’interessarà per la cultura del Japó. Crec que el biketrial ens permet difondre la cultura catalana a tot el món.

Com espera que sigui la temporada, sobretot pel que fa a les tres proves del Campionat del Món?
Aquest any, com el passat, ens agafa en un mal moment per l’economia. Per França, Itàlia i Catalunya també és un mal moment, però gràcies a l’esforç de molta gent aquest any podem tenir tres proves del Campionat del Món en aquests països, i això és una bona notícia.

Aquest any el Campionat del Món consta de tres proves, l’any passat eren dues. S’està aconseguint donar-li un impuls?
I fa dos anys només tenia una prova! Va arribar un moment en què la situació econòmica no permetia fer grans competicions, però ens estem recuperant d’aquesta època, ja en podem tenir tres i espero que arribi el dia en què puguem tenir cinc proves al Campionat del Món.

Li faria il·lusió que el Japó acollís una d’aquestes proves?
Sí, si tot va bé l’any vinent ja estarem preparats. Aquest any, després del desastre del tsunami i la central nuclear de Fukushima, és impossible, les autoritats consideren que és massa perillós. Però si tot va bé, el meu país serà un dels escenaris del Campionat del Món.

La internacionalització d’aquestes proves és un factor important, oi?
Jo vull que participin al Campionat del Món tants països i pilots com puguem, és un objectiu important. Com a organització internacional ens interessa que hi participi gent de tot arreu. A les proves de trial convencional hi ha sis o set països, i al biketrial en som més de vint, això és important. Per aconseguir augmentar el nombre de participants hem d’enviar la informació de les proves amb més  temps. Els últims dos anys vam fer-ho massa tard, i per aquest motiu molts països no van poder venir a les proves de Catalunya i de la República Txeca. Per això aquest any tots els organitzadors han d’enviar tota la informació abans del 31 de març, amb un marge suficient per aconseguir més recursos i més participants.