31.01.12

Ricky Rubio i la imposició de la bandera espanyola

Editorial 31/01/201

Logo_plataforma_150Una vegada més, els poders mediàtics espanyols s’han preocupat més de la forma que del contingut. La polèmica de Ricky Rubio amb la bandera catalana al lloc web del seu equip, els Minnesota Timberwolves, torna a evidenciar un greu complex d’inferioritat. Es tracta d’una secció en què les notícies dels Wolves són traduïdes a l’espanyol, i per exemplificar-ho hi apareix una foto dels dos jugadors de l’equip que saben parlar aquest idioma, Rubio i el porto-riqueny JJ Barea. No haurien d’estar prou satisfets amb tenir un apartat amb les notícies traduïdes en el seu idioma? No haurien de valorar que Ricky Rubio, un jugador que ells consideren seu, sigui ja pràcticament un jugador franquícia a l’NBA?

Ricky Rubio és català, i el fet que els Minnesota Timberwolves optessin en primera instància per penjar la nostra bandera com a distintiu del jugador fa pensar que, allà on va, ell es mostra orgullós de ser-ho. Però evidentment això molesta als mitjans de comunicació espanyols, que veuen com un atac qualsevol representació simbòlica d’una nació que no sigui la seva. Les edicions digitals dels diaris Marca, El Mundo i ABC ja es van encarregar durant tot el dia d’ahir d’instigar els seus lectors a reclamar que la bandera catalana fos substituïda per l’espanyola. Fins al punt d’aconseguir-ho, un fet que evidentment van vendre com una victòria.

Caldria parar i reflexionar sobre tot el revolt que ha provocat aquest fet. Una vegada més l’opinió pública espanyola s’ha rebel·lat contra una mostra de catalanitat, per petita que sigui. El cas del web dels Timberwolves i la bandera podria ser perfectament una anècdota, si no fos perquè acaba convertint-se en el reflex del que fan els organismes esportius i les administracions estatals cada dia. La premsa espanyola opina sobre una publicació d’una entitat privada de l’altra banda de l’Atlàntic i creu que pot marcar com ha de fer la seva feina. Exactament això és el que coneixem de primera mà a la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, on sabem el rebuig mediàtic i institucional que han hagut de patir els esportistes que han jugat amb les nostres seleccions, i les traves que hi han posat des d’Espanya. No hem de dubtar que si pogués escollir, Ricky Rubio seria un dels puntals de la Selecció Catalana de bàsquet.