26.01.12

Catalunya, destinació privilegiada per a la pràctica de l’esquí

Catalunya és destinació pionera en la pràctica de l’esquí. L’any 1943 s’inaugurava al Pirineu de Girona l’estació de La Molina. Quatre anys després s’afegia l’estació de la Vall de Núria, també al Pirineu gironí.

Actualment Catalunya compta amb 16 estacions d’esquí. Entre totes formen una àrea esquiable superior als 600 quilòmetres, disposen de més de 2.100 canons per produir neu artificial, i tenen una capacitat per transportar més de 163.000 esquiadors cada hora. Cada any ens visiten més de dos milions de turistes.

Al marge de l’esquí, la majoria d’estacions també ofereixen, entre altres activitats, excursions amb raquetes de neu, passejades amb trineus tirats per gossos o cavalls, travesses amb motos de neu o quads, construcció d’iglús o exercicis d’orientació, per gaudir de tota una aventura tenyida de blanc.

D’altra banda, i gràcies a l’alt nivell de les instal·lacions, Catalunya acull any rere any competicions de nivell internacional. A més, els Pirineus catalans són l’escenari de Pirena, la travessa que ha esdevingut la gran cita del múixing (trineu de gossos) del sud d’Europa.
turisme-pirenaAquest any, a més, l’Agència Catalana de Turisme ha endegat una campanya perquè els esquiadors puguin compartir les seves experiències a les estacions d’esquí catalanes a través del blog http://magradacompartir.catalunya.com


turisme-esqui-adaptatEsquí per a tothom

Catalunya és també pionera en adaptar la pràctica de l’esquí a persones amb discapacitat. La Molina és per ara l’estació que ha invertit més en aquest àmbit, però també Baqueira Beret i Boí i Taüll compten amb facilitats, com ara, professors especialitzats, equips adaptats, remuntadors acomodats i tot tipus de material didàctic de recolzament.

La Fundació Johan Cruyff i l’entitat Play and Train col·laboren activament en promoure l’esquí adaptat a Catalunya. Així, la fundació s’encarregà d’adaptar la pista d’El Bosquet, de La Molina, a la normativa vigent d’accessibilitat, mentre que Play and Train promou la formació de tècnics especialitzats.

A més, des del 2008 es porta a terme el Dia Paralímpic a l’Escola de la Cerdanya. En aquest dia, els responsables de la Molina promouen els ideals del moviment paralímpic i donen a conèixer l’esport dirigit a persones amb discapacitat.

Més informació a www.turismeperatothom.com

{youtube}ugXlwILJ_ZM{/youtube}

Fotografies de: Lluís Carro, Cablepress i Gemma Miralda