17.01.12

“Cada pas que fem per la internacionalització de l’esport català és profitós”

Entrevista a Ivan Tibau, Secretari General de l’Esport

18/01/2012

Un any després del seu nomenament com a Secretari General de l’Esport, Ivan Tibau ha concedit una entrevista exclusiva a la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes per parlar del que s’ha fet fins ara. Tibau marca les línies que caldrà seguir en el futur.

Quin balanç fa del seu primer any de mandat?

Hem fet molta feina per intentar, i crec que ho estem aconseguint, adequar les polítiques esportives de la Secretaria General de l’Esport al moment econòmic que viu el món. Un any de molta proximitat, explicant sobre el territori el model que entenem que han de seguir esportistes, clubs, federacions i consells esportius. Mirant d’aprofitar al màxim els recursos de què hem disposat i establir els canvis necessaris perquè l’impacte sigui el menor possible aquest any 2012. Estic molt satisfet del treball de tot l’equip que m’acompanya. Crec que els clubs i les federacions han notat el tarannà de proximitat que s’escau en aquests moments.  

També ha estat un any de progressos per les Seleccions Catalanes. De tot el que s’ha fet durant aquest any, com per exemple la quarta posició al mundial de korfbal, el reconeixement de la Selecció Catalana de dards, el partit de futbol contra Tunísia… què li ha fet més il·lusió?
Qualsevol esdeveniment que serveixi per potenciar la imatge de l’esport català arreu del món m’omple de satisfacció. Cadascun d’aquests fets que em preguntes ho són i cadascun amb la repercussió en funció de la importància de l’esport. Cada pas que fem per la internacionalització de l’esport català és profitós, per petit que sigui, i més ara que les circumstàncies no ens permeten tenir el marge de maniobra que voldríem.  

Creu que el model de la Selecció Catalana de futbol d’un partit per Nadal està desgastat? Cap a on hauria d’anar, més partits amistosos o de més nivell?
Tot és opinable però mentre es faci cal que tots ens esforcem per donar-li el valor que té i la projecció que el partit acaba tenint en els mitjans informatius de molts països. Tenim una generació de grans futbolistes que són un referent a nivell mundial. Tant de bo es pugui trobar una fórmula que revifi la flama d’aquest esdeveniment i que hem tingut anys enrere, però també cal situar el partit com una necessitat d’unir les ganes de projectar el nom de Catalunya mitjançant el futbol i fer-ho perquè tingui un rendiment pel futbol base de casa nostra que és l’autèntic viver del futur. La directiva que encapçala Andreu Subies s’ha esforçat al màxim per crear una jornada reivindicativa i crec que amb l’ajuda de tots els estaments implicats el partit va ser una bona manera de fer país.  

Què representa per la imatge de Catalunya que els seus esportistes puguin competir internacionalment de manera oficial?
Una representació clara i evident de la nostra singularitat. Som un país de gran tradició esportiva però sense poder competir a nivell internacional, excepte en 21 esports dels anomenats modestos. Cal seguir treballant amb discreció i eficàcia però sabent que la situació no ens és favorable. Per això cal aprofitar qualsevol esdeveniment de tipus amistós per fer-ne el màxim ressò i si és de caràcter oficial, encara més. Tots hem de creure que les competicions de caràcter oficial que es disputen són importants per l’esport català, encara que els esports no tinguin el seguiment mediàtic que voldríem i que ajudaria a que la nostra gent s’hi sentís més identificada.  

Com creu que s’ha d’actuar en el futur?
Amb diligència i fermesa però sabent que la situació econòmica és un fre important. Caldrà molt esforç i imaginació per continuar creixent en el reconeixement internacional del nostre esport. No tindrem cap facilitat des de les institucions espanyoles que, com és lògic, defensen els seus interessos avalats en molts casos per la llei. Només cal veure els èxits dels esportistes catalans per saber que som la clau de l’esport de l’estat.