09.03.10

Accent català al Campionat del Món d’esquí de muntanya

Jornet, Pinsach i Miró demostren el nivell d’una selecció “prohibida”

Kílian Jornet i Marc Pinsach es van quedar a les portes del bronze en la prova de relleus que ahir va cloure el mundial d’esquí de muntanya. Pel que fa a l’equip femení, les catalanes Mireia Miró, Gemma Arró i Cristina Bes van acabar quartes a només 26 segons del tercer lloc, que va ocupar Àustria (43:11). Els catalans però han estat els que han donat les medalles a Espanya.

Jornet es va estrenar amb dos ors en cursa vertical (tant en la general com en promesa) i dues més en cursa individual (argent en l’absoluta i or com a promesa). Per la seva banda, Pinsach va fer bronze en categoria promesa de cursa vertical i, en categoria femenina, Mireia Miró va recollir l’or com a promesa en la primera etapa de la cursa vertical. La delegació espanyola ha acabat quarta en el medaller del mundial, amb quatre ors, un argent i un bronze aconseguits tots pels esquiadors catalans.

Aquets resultats reflecteixen el bon paper que la selecció catalana podria fer en aquet campionat on els esportistes catalans representen ara Espanya. Tot ”casualment” orquestrat per l’actual president de la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMC) Lluís López Leiro, un català. Només cal veure el seu nexe d’unió amb la federació espanyola de muntanya, FEDME, per entendre-ho tot. La seu de la Internacional es troba a Barcelona, concretament a la mateixa seu de la FEDME, d’on López també és gerent tècnic i mà dreta de l’actual president, Joan Garrigós, un altre català.

Tot quadra no? La voluntat de López Leiro a priori és que l’esquí de muntanya pugui arribar a ser una disciplina olímpica i s’estengui a països sense tradició en aquest esport com Veneçuela o Turquia. Un cop més, es posa de manifest la incongruència que porta a reconèixer seleccions sense tradició per contra d’aquelles, en aquest cas la nostra, que tenen els millors esquiadors del món però que no poden ser reconeguts com a catalans. Patètic i més venint de catalans. Patètic, de nou.