22.02.10

“El reconeixement internacional és una lluita constant”


PERE CASAN BONET
President LFAC i capità de la selecció catalana de futbol australià

22/02/10
futbol-australia-pere-casan-200x300
PERE CASAN BONET

President LFAC i capità de la selecció catalana de futbol australià

22/02/10
Nascut a Barcelona el 28 d’octubre de 1976
Ocupació laboral: Administrador de sistemes informàtics

Ni ell mateix s’imaginava acabar sent president de la Federació Catalana de Futbol Australià. Aquet esport, que li va entrar pels ulls veient els esports del Canal+,  compta amb una Lliga Catalana pròpia i en Pere juga durant l’any amb el seu equip, el Cornellà. Aquet any però, sap que la cita més important la té amb la seva selecció catalana el proper mes d’octubre amb el Campionat d’Europa.

D’Austràlia a Catalunya. Com arriba aquet esport a casa nostra?

Tot comença a Valls, on un grup de persones van decidir provar amb la intenció de fer-lo créixer poc a poc arreu del territori català.

Sent barceloní, com entres en l’embrió del futbol australià català que comença en terres tarragonines?

Als anys noranta, Canal Plus retransmetia partits de futbol australià per televisió i va ser aleshores quan vaig quedar encisat per aquet esport. Un bon dia vaig llegir en un diari local de Tarragona que hi havia un grup de persones que havien creat un equip. A través d’Internet vaig contactar amb el Pere Moliner, el fundador d’aquell equip i vem quedar per fer un entrenament a casa seva.

Els inicis de ben segur deurien ser durs…

Sí, el futbol australià era totalment desconegut per nosaltres però teníem moltes ganes d’aprendre. Ara fa sis anys, tot just començàvem i recordo que els entrenaments els fèiem en un camp d’avellaners i adaptàvem el terreny amb els pocs recursos que teníem.

Per què t’agrada tant aquet esport per damunt d’altres més coneguts com el futbol?

En general tots els esports minoritaris o aquells que ens poden sonar més estranys, m’agraden molt. Per exemple també sóc un apassionat del cúrling. De fet, he estat porter de futbol amb les categories inferiors del Barça i també he jugat a bàsquet i tennis, però cap d’aquets m’ha animat a continuar.

I com definiries el futbol australià per aquells que no el coneguin molt?

És un esport dinàmic, de contacte però molt noble i a cavall entre el futbol i el rugbi. Normalment es juga en camps grans i ovalats tot i que nosaltres, per disponibilitat de recursos, juguem en camps de rugbi. La pilota també és ovalada i es marca gol quan aquesta passa entre els pals que delimiten les bandes del camp.

De ben segur que la condició física és molt important…

Sí, però més que força física, és una qüestió de resistència perquè has de córrer molt sense cansar-te gaire i ser capaç d’arribar a l’últim quart tenint forces per jugar. Nosaltres estructurem els partits en un format reduït de quatre quarts de 10 minuts cadascun per poder estar al màxim nivell tot el partit.

Una de les virtuts més grans de la Federació Catalana de Futbol Australià és que gaudiu d’una lliga pròpia on cada vegada hi ha més equips…

Sí, actualment hi ha dos clubs a Valls i un a Cornellà amb la idea és expandir-se per la zona de Barcelona i formar nous jugadors a través de la Universitat Autònoma. Però com a novetat, aquet any segurament també s’afegeixi un equip de Perpinyà. L’objectiu de la Lliga Catalana és reunir a aquells equips que per situació geogràfica ens quedin a prop. I no descartem la incorporació de València per més endavant.

Actualment no existeix una selecció espanyola però sí hi ha un equip a Madrid. Quines relacions teniu amb aquest equip?

Ara mateix són cordials, tot i que no ens entenen. El seu president és Jeff Callow, un australià afincat a Madrid i ell mateix defineix l’entitat que presideix com a federació espanyola i assisteix a les reunions que convoca l’Europea. En aquestes reunions, Callow sempre mostra el seu interès per crear una única selecció, i això pot fer que les relacions es puguin tensar a la llarga. Tot i que com et dic, ara mateix són cordials.

Amb quins entrebancs et trobes a nivell internacional o europeu com a president de la Federació Catalana de Futbol Australià?

A l’última reunió que vaig assistir van intentar expulsar-nos i vaig témer una possible maniobra. Però gràcies al suport de nacions com Croàcia, Anglaterra, Gal·les o Irlanda vem aconseguir seguir. És una lluita constant que malauradament sempre ve incentivada des d’Espanya.

I com es presenta la temporada per la selecció catalana?

De moment, tenim previst jugar un parell de partits amistosos entre juliol i setembre de cara al Campionat d’Europa que es disputarà el primer cap de setmana d’octubre. La selecció quedarà configurada a finals de juny, després de la Lliga Catalana i esperem fer uns bons resultats.

TEST

El teu racó preferit de Catalunya
Els Pirineus
Futbol per televisió o des del camp?
Des del camp
Un color
El groc
Un número
El 4, el mateix que porto amb la selecció
Una cançó catalana
“Llença’t” dels Lax’n’busto
Què portes sempre a la teva bossa?
Una targeta que em va fer la meva nòvia amb un escrit
Ets català o catalanista?
Català
Un referent esportiu
Magic Johnson, tant en l’àmbit esportiu com amb la seva lluita contra la SIDA
Una data per recordar…
El meu debut amb la selecció catalana l’any 2005 i la final de la Champions a París del Barça.
El teu equip
La selecció catalana de futbol australià