08.02.10

“Estic molt d’acord amb les seleccions catalanes però a vegades estem lligats com esportistes”

raquetes-de-neu-laia-andreu200x300
LAIA ANDREU i TRIAS
Campiona d’Europa a Tavascan 2010 de raquetes de neu
08/02/10
Nascuda el 31 de maig de 1979 a Vic (Osona)
Estudis: Llicenciada en Història de l’Art, Magisteri, Interiorisme i Publicitat i Relacions Púbiques


Tres Copes d’Europa i dos Campionats d’Europa de raquetes neu. A aquest currículum, Laia Andreu suma el de campiona d’Europa 2010 guanyat el passat 24 de gener a Tavascan, el Pallars. Nascuda a Vic, va viure durant una època a Barcelona però ha deixat la ciutat i s’ha instal·lat a una casa de pagès de Vilalleons (Osona). Des de ben petita practica atletisme però ha trobat amb les raquetes de neu, l’esport preferit per competir i gaudir dels paisatges.

Primer de tot, enhorabona pel campionat d’Europa…

Moltes gràcies, tot i que m’ha agafat per sorpresa. Aquest any he començat els entrenaments més tard i pensava que em trobaria pitjor per la cita a Tavascan. En part també ha influenciat el factor sort i el recorregut perquè la baixada era molt tècnica i estic més acostumada que la resta de participants a aquesta mena de prova.

Dins l’excursionisme, les raquetes de neu són un camp encara poc conegut. Com el vas conèixer?

Per casualitat. Sempre he fet atletisme i ara fa tres anys, una amiga em va animar perquè ho provés. I la veritat va ser arribar i moldre perquè em va agradar molt i resulta que se’m donava bé.

Actualment però segueixes combinant l’atletisme amb les raquetes de neu. Amb quin dels dos et quedes?

Amb les raquetes de neu. L’atletisme el tinc molt vist i al final sembles un hàmster que no para de fer voltes a un mateix lloc tota l’estona. En canvi, les raquetes de neu i tots els circuits de muntanya en general tenen l’al·licient dels paisatges. A més, no són esports tan competitius i hi ha molt més companyerisme entre els qui el practiquem.

I com s’ha de preparar un per aquet esport?

La veritat és que no té truc. El més important és una bona preparació física basada en escalar per tenir força a les cames i fer peses. A més s’ha de córrer molt ràpid perquè són proves curtes. Fer entrenaments de cros i practicar la tècnica amb molta o poca neu també ajuda.

A part de ser una esportista d’elit, tens un currículum universitari envejable. Com t’has pogut combinar el calendari de competicions i treure’t cinc carreres?

Sempre he tingut clar que malgrat les fites assolides, l’esport sempre serà un hobby perquè a part de que no em dóna per menjar, tinc altres inquietuds personals i crec que a la vida, s’ha de ser vàlid en tot. Tot i això, també és cert que ara sóc professora perquè tinc horaris més flexibles i em permet continuar fent atletisme i raquetes de neu.

Com veus la candidatura que l’alcalde Jordi Hereu ha presentat per fer els Jocs Olímpics d’Hivern a Barcelona el 2022?

Des del punt de vista turístic aniria molt bé pel nostre Pirineu però ens hem de plantejar altres factors com ara si surt rendible una inversió tan forta o altres aspectes com el clima. Si ara hi ha poca neu, d’aquí uns anys no sé si n’hi haurà tanta com per acollir uns jocs d’aquesta magnitud. Necessitarem tones de neu per cobrir les pistes!

De totes maneres, la selecció catalana de raquetes de neu està reconeguda però d’altres com la d’esquí no.

Estic molt d’acord amb les seleccions catalanes però a vegades estem lligats com esportistes. De totes maneres, veure la selecció espanyola de raquetes de neu al 2022, és un fet que a priori no pot ser perquè senzillament no existeix.

Properament et podrem veure…

A la Copa d’Europa. Són diferents proves amb desnivells desiguals i estaré el 7 de març a Andorra i el 14 de març a Thones, França. Espero fer un bon paper igual que amb el Campionat d’Europa i tornar a pujar amb la selecció catalana a dalt de tot.

TEST

El teu racó preferit de Catalunya
La Vall de Núria
Futbol per televisió o des del camp?
Des del camp
Un color
Lila
Cuba o Estats Units?
Cuba
Una cançó catalana
“Qualsevol nit pot sortir el sol” de Jaume Sisa
Què portes sempre a la teva bossa?
El mòbil i les claus de casa
Ets catalana o catalanista?
Catalanista
Un referent esportiu?
El meu cosí Toni que m’ha ensenyat a superar-me
Una data per recordar…
No en tinc cap perquè totes són especials
El teu equip
Com que no m’agrada gaire el futbol, diré els de casa meva: l’Atlètic Vic i la Unió Excursionista Vic.