28.01.10

“Sovint ens posen dues banderes i hem d’explicar que competim oficialment per Catalunya”

ball-esportiu-eric-olivera-200x300
ERIC OLIVERA i TEJERO

Campió del Món de Country (Ball esportiu)
29/01/10
Manresa (Bages)
Nascut el 29 de febrer de 1988
Estudis: Direcció Comercial i Distribució (UAB)

Born in the USA. Aquest podria ser el títol de la cançó de la seva vida. Jove i amb un talent innat pel country, aquet català del Bages li corre sang americana per les venes, o això és el que sembla si més no. Amb un ull pels negocis i el comerç i l’altre pel country, és el nou Campió del Món d’aquesta disciplina esportiva. S’ha coronat a Nashville representant a Catalunya i s’ha tret l’espina del subcampionat aconseguit el 2008 a Orlando. Però l’Eric ja està pensant en aquet 2010: amb l’Europeu d’Holanda de l’octubre i el Mundial a Nashville del desembre. En aquesta última cita haurà de passar tres proves prèvies per ser-hi: una d’elles a Reus el proper mes de maig.

Com definiries el country per tots aquells que el desconeixem?

És com el ball de saló però sense la necessitat de ballar en parella. Aquí a Catalunya encara no està tan implantat com en altres llocs i sobretot perquè es veu com un ball embellit i precisament crec que els joves tenen un paper molt important a fer.

Molts joves de la teva edat, prioritzen altres esports com el futbol. Com arribes al ball?

De petit, era porter d’un equip i la veritat és que no se’m donava malament. Però als tretze anys vaig adonar-me que era millor estar al costat de noies que no esquivant xuts de pilota.

I la teva família com va influenciar en la teva decisió?

D’una manera indirecta, crec que bastant. La meva mare es va apuntar a un curset de sevillanes quan jo tenia sis anys i em va animar perquè ho provés, per tenir un hobby extra. De les sevillanes vaig passar al ballet, la dansa espanyola, el breakdance, les sardanes…gairebé totes les disciplines les he tocat i m’han agradat molt. A més, el meu pare de jove va guanyar el Campionat de Catalunya de breakdance i per tant el ball el porto a la sang.

Després de passar per diferents disciplines, sembla que t’has assentat definitivament en el country…

Sí i gràcies en part al meu entrenador, el Martí Prades. Ell m’ha introduït la mentalitat més esportista i m’ha preparat per tenir una condició física de fons més potent.

21 anys i ja tens en el teu palmarès un Campionat del Món. Has hagut d’entrenar molt dur per guanyar?

Sí, m’he esforçat molt físicament però també mentalment. En el country has de fer servir en tot moment el cervell, en comptes del cor, i no pots perdre la concentració en cap moviment.

I l’experiència a Nashville com la classificaries?

De deu. A més, haver estat a la ciutat on va néixer el country té un valor afegit. Si vols guanyar allà, has de fer-ho sis vegades millor que ells i demostrar que realment t’ho mereixes. Nashville és la capital del country, a tot arreu sona la música i a qualsevol botiga et pots trobar els típics barrets. A més, tenen un canal propi, global.tv que va retransmetre totes les competicions per internet i gràcies a això, la meva parella i tota la família van poder veure’m en directe.

Quina és la reacció dels altres països quan veuen la selecció catalana competint oficialment?

Quan anem als mundials sempre ens posen la bandera nostra i l’espanyola i hem d’explicar que nosaltres només representem a Catalunya. A més, alguna vegada ens hem hagut de barallar perquè ens donessin la posició de sortida que ens tocava ja que va per ordre alfabètic i tot i que ens toca sortir després del Canadà, moltes vegades anem dels últims perquè ens situen a la posició de la “s” de Spain. A part de ser un error, no ens afavoreix perquè tenim una posició de pista més dolenta de cara al jurat.

T’agrada la cultura yankee?

Sí, suposo que va lligat en part als estudis que estic fent. En direcció comercial, el que més m’agrada és la cultura capitalista o si vols dir-ho més tècnicament, la mirada marketiniana dels negocis.

I com veus el teu futur professional?

M’agradaria compaginar la feina de director comercial amb la del ball i poder donar pas a les noves generacions per anar implantant el country poc a poc. Però a curt termini vull guanyar per poder ascendir una categoria més i ser ballarí de country Superstar.

TEST:

El teu racó preferit de Catalunya
Les pistes d’esquí dels Pirineus
Futbol per televisió o des del camp?
Per televisió
Un color
El groc i si em preguntes pel número el 13. Sempre dic que la mala sort l’has de portar sobre perquè el que vingui sigui bo.
Cuba o Estats Units?
Estats Units
Una cançó catalana
“El far del sud” dels Sopa de Cabra
Una cançó country
El clàssic “Remember when” d’Alan Jackson
Què portes sempre a la teva bossa?
El meu netbook. Me’l vaig comprar pel Mundial de Nashville i des d’aleshores no em separo d’ell.
Ets català o catalanista?
Català i mundial
Un referent esportiu?
Des de ben petit, per mi ha estat Pep Guardiola.
Una data per recordar…
El dia que vaig néixer
El teu equip
El Barça i de bàsquet el Manresa