15.01.10

Cal compromís amb Catalunya a la candidatura pels Jocs d’Hivern de Barcelona 2022

El vicepresident de la Plataforma Proseleccions i altres personalitats de l’esport català donen la seva opinió

Aquesta setmana, l’alcalde de Barcelona Jordi Hereu anunciava la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics d’Hivern de 2022. Des de la Plataforma Proseleccions, el vicepresident Sergi Blàzquez afirma que ha rebut “amb sorpresa i escepticisme” la voluntat de l’alcalde perquè ho considera “una decisió improvisada”. Blàzquez, membre del Comitè Olímpic de Catalunya (COC) durant els Jocs del 92, subratlla que aleshores “la trampa va consistir a demanar als impulsors de la campanya de reconeixement del COC, una treva olímpica prometent que, si no es feia soroll, s’estudiaria després l’oficialització internacional de l’esport català”.

Malauradament aquest compromís va quedar en l’oblit, i amb el precedent de les Olimpíades, es posa en qüestió si Hereu ha previst la participació de les seleccions catalanes en el 2022. Davant del dubte, Blàzquez creu que si la candidatura prospera i Catalunya no competeix als jocs, esperem que sí, caldrà “aprofitar-los per reivindicar el reconeixement oficial de les seleccions i la projecció internacional de l’esport català”.

El portal digital Vialweb, recull altres opinions de membres vinculats a l’esport català i que també van viure de ben aprop els Jocs Olímpics de Barcelona. Un dels seus impulsors va ser Albert Bertrana, fundador i president de l’Associació per la Delegació Olímpica de Catalunya (ADOC) i fundador del Comitè Olímpic de Catalunya, que en declaracions a Vilaweb opina que la candidatura dels Jocs d’Hivern és “molt inoportuna” i continua: “encara que sembli un bon negoci per a algunes empreses i comarques, la proposta d’Hereu no farà cap bé a Catalunya, si les institucions que la impulsen no treballen seriosament perquè el COC formi part del comitè organitzador i els atletes catalans participin amb els colors, la bandera i l’himne del país”.

Per la seva banda, Ignasi Doñate, president del COC del 1993 al 2000, també veu “amb més interrogants que no pas punts forts” la candidatura de Barcelona però posa el contrapunt amb “l’oportunitat per revitalitzar el Pirineu i modernitzar les infraestructures”.