24.11.09

Joan Laporta

Joan Laporta
”L’oficialitat de les seleccions catalanes no depen del Johan sinó dels polítics’
Joan Laporta
”L’oficialitat de les seleccions catalanes no depen del Johan sinó dels polítics”
24/11/2009Què representa per a vostè el fitxatge de Cruyff com a nou seleccionador català de futbol?

Com a català sento una gran alegria, és una persona d’un gran carisma, d’uns coneixements futbolístics que faran jugar a la selecció amb el concepte Cruyff d’entendre el futbol. Ens dóna força pel que fa referència al reconeixement internacional de la selecció catalana però no en el reconeixement oficial que això no correspon al Johan sinó als polítics. Amb el carisma del Cruyff segur que la selecció serà molt més reconeguda a tot el món. Ara, no podem exigir-li responsabilitats sobre el reconeixement oficial ja que és feina de la classe política. Hem de confiar en ell, respectar les seves decisions i donar-li suport. És molt importants la seva imatge i que els catalans tinguem un seleccionador com ell. Li hem de donar tot el suport.

La Federació Catalana de Futbol és una entitat privada i la Federació Internacional de Futbol (FIFA) també. Si ara mateix hi ha 23 nacions sense estat dins el màxim organisme d’aquest esport, nosaltres perquè no?

Si no recordo malament alguns articles dels estatuts de FIFA fan molt complicat que avui Catalunya pugui tenir una selecció nacional que competeixi oficialment ja que pertany a l’estat espanyol. I si l’estat espanyol no vol que hi formem part no podrem.  S’han de buscar altres solucions: que l’estat espanyol accepti que podem competir o bé sortir de l’estat espanyol i fer un estat propi.

I què passa amb les 23 nacions sense estat que hi són?

Representa que els estats en els que estan adscrits ho accepten. El problema és que l’estat espanyol -en el cas del futbol, perquè hi ha altres federacions on és més fàcil ser reconeguts- no permet que Catalunya pugui competir oficialment. Aquest és el principal impediment tal i com regeixen els estatuts de la FIFA.

La clau doncs la tenen uns…

La classe política és la que ha de treballar: per aconseguir l’acceptació de l’estat espanyol per poder ser a la FIFA o ve perquè s’ho repensin i ja que som una nació, aconsegueixin un estat propi.

Es parla molt del Laporta polític. No s’ha plantejat tenir un càrrec a la FIFA o a la UEFA després del seu mandat com a president del Barça?

A mi el que m’agrada és el que estic fent ara que és exercir les meves responsabilitats com a president del Barça, treballar al despatx d’advocats que és la meva feina i com em guanyo la vida.  Després en el seu moment em plantejaré que puc fer pel meu país.

El Barça des de que hi és vostè ha reforçat els valors catalanistes. El Barça representa Catalunya?

Des del Barça estem contribuint a promoure la imatge de Catalunya a tot el món des de fa molts anys. Sota la meva responsabilitat he treballat tot el que ha estat aprofundir en la catalanitat del club i la projecció internacional de Catalunya.

Què li semblaria com a segona equipació del Barça una samarreta amb les quatre barres?

M’agrada molt. És una molt bona idea que no veig gens malament.

TEST:

Un grup de música o cantant català?

Elèctrica Dharma.

El seu plat català favorit?

Escudella i carn d’olla.

Lloc més curiós on ha vist una bandera catalana?

A Katmandú, al Nepal, a una muntanya al costat dels pobles tibetans.

Algun llibre o autor català?

Mossèn Ballarín.

Un personatge internacional que t’hauria agradat que fos català?

Johan Cruyff, per mi ja ho és al viure i treballar a Catalunya.

Situació més difícil que has viscut pel fet de ser català?

No és fàcil viure com a català. Té la seva complexitat i això ho fa tant romàntic i emotiu perquè malauradament en alguns àmbits se’ns discrimina per ser-ho. I si ets desacomplexadament català i dius el què penses, pots patir la intolerància que visc diàriament.