21.09.09

ÑBA o NYBA?

El bàsquet espanyol porta les quatre barres camuflades 21/09/09

En una època on qualsevol fenomen mediàtic del món de l’esport rep un sobrenom (és el cas de Cristiano Ronaldo i el seu CR9 o el Dream Team del Barça), la selecció espanyola de bàsquet també s’ha apuntat a la moda i establint paral·lelismes, s’ha autodenominat com la nova ÑBA. Sobrenom que, per cert, té una petita correcció d’ortografia lingüística.

No seria més just, conservant la mateixa cacofonia, apel·lar a la nostra singular /ny/? Ho diem perquè dels 12 jugadors que configuren la roja, 6 d’ells són catalans: Pau Gasol , Marc Gasol, Ricky Rubio, J.Carles Navarro, Raül López i Àlex Mumbrú. I l’altra meitat? Ben fàcil: tres dels Països Catalans integrats per Rudy Fernández de Mallorca, Sergi Llull de Menorca i Víctor Claver de València. I els 3 que ens deixem? D’Espanya, tot sigui dit: Jorge Garbajosa, Carlos Cabezas i Felipe Reyes. Perquè no ens puguin retreure res, afegirem que l’extremeny José Manuel Calderón no va jugar per lesió tot i estar convocat i per tant, per ser justos, podem allargar a 4 els convocats espanyols.

Dit això, i sense ànims d’envejar l’espanyola, toca ser realistes. El millor bàsquet europeu passa per Catalunya. Les comparacions que la premsa fa entre la selecció espanyola i la de l’antiga URSS, que també va aconseguir quatre finals consecutives, prenen més força que mai. Tots dos són països que oprimeixen la voluntat dels pobles a jugar, lliurement, amb la samarreta que volen.