20.07.09

Jornet i Brizio s’imposen en el I GP de les Nacions

Vall de Núria vibra amb les curses de muntanya

Kilian Jornet (2:14:56) i Emanuela Brizio (2:52:44) s’han imposat en la III Clàssica de l’Olla de Núria – I Gran Premi de les Nacions en categoria masculina i femenina, respectivament. Ha estat una prova molt dura, amb 21km de recorregut i l’ascensió a cims com ara el Puigmal, el Segre, Finestrelles, el Noufonts o la Font Negra. La climatologia ha acompanyat en tot moment i més de 2.500 persones s’han acostat per veure la cursa, centenars d’elles als cims i colls per on passaven els corredors, gairebé tots ells a més de 2.800 metres.

La prova l’ha començat dominant l’excampió mundial Agustí Roc, que ha estat el primer en coronar el Puigmal ,obtenint el premi Vertic a la pujada més ràpida. Acte seguit, però, Kilian Jornet i el mexicà Ricardo Mejía l’han superat i han passat a liderar la prova. El ritme ha estat molt dur en tot moment disputant-se diverses vegades fins arribar pràcticament a l’últim cim, el Pic de l’Àliga, on Jornet ja ha començat a perfilar la seva victòria.

Ha estat en el descens on ha acabat de marcar distàncies traient-li 1:56 a Mejía, segon classificat. Per Jornet “córrer a casa motiva molt més i l’Olla ha deixat clar el potencial dels esportistes catalans’’. En categoria femenina, en canvi, no hi ha hagut tanta rivalitat. La italiana Emanuela Brizio ha dominat en tot moment la cursa, seguida de la valenciana Esther Gil i de la catalana Mireia Miró. La italiana ha destacat també l’alt nivell de la cursa: “És fantàstic guanyar una prova tan important i en un entorn tan espectacular com aquest’’.

Amb els excel·lents resultats dels corredors catalans (Kilian Jornet, primer, i Agustí Roc, tercer, en categoria masculina i Mireia Miró, tercera, en categoria femenina), han aconseguit per Catalunya el I Gran Premi de les Nacions que s’obté sumant les tres millors posicions de cada nació. Segona ha estat Espanya i tercer el País Valencià.

El moment més emotiu de la cursa de l’Olla ha estat la lectura d’un manifest per part de l’excampiona del món Anna Serra just abans de començar la cursa. Serra ha reclamat a l’actual president de la FEEC, Daniel Planas, que faci “tot el possible” perquè la nostra Selecció pugui tornar a competir en tots els esdeveniments internacionals i ha tiitllat de “falsa” la nova federació internacional (ISF) perquè “no aplega molts dels corredors de les nacions presents a l’Olla i per suprimir i per decret la que fins ara era la millor Selecció, la Catalana’’.

De fet, el nou campionat d’Europa, celebrat també ahir a Canazei (Itàlia) només s’hi van aplegar 25 corredors amb opció al títol. Mentre que a Núria, en aquest I Gran Premi hi havia 7 dels 8 darrers campions del món i 422 atletes de 13 nacions diferents. La corredora catalana ha tancat el manifest reclamant les Seleccions pròpies: “volem competir arreu del món amb el nom i els colors de Catalunya. Perquè hi tenim dret i perquè hem demostrat llargament el nostre nivell i qualitat’’.

RESULTATS ABSOLUTS CATEGORIA MASCULINA:

Kilian Jornet2:14:56  CATALUNYA
Ricardo Mejía2:16:52MÈXIC
Agustí Roc2:22:32CATALUNYA
Abderrahim Ait Ben Chatoui2:25:18MARROC
Jordi Bes2:26:31CATALUNYA
Gavy Devine2:31:36ANGLATERRA
RESULTATS ABSOLUTS CATEGORIA FEMENINA:

Emanuela Brizio                       2:52:44 ITÀLIA
Esther Gil   2:57:02  PAÍSVALENCIÀ
Mireia Miró3:04:51 CATALUNYA
Neus Parcerisas3:16:14 CATALUNYA
Roser Espanyol3:16:47 CATALUNYA
Imma Mascort3:31:54 ANDORRA