20.03.09

Joan Gaspart: ‘S’ha de fer una visita a la FIFA”

Joan Gaspart
‘S’ha de fer una visita a la FIFA”

20/03/2009

Tothom que és del Barça és catalanista?
Ser del Barça i no estimar Catalunya és bastant incoherent. Quan he anat a visitar qualsevol penya del Barça, ja no de Catalunya sinó de tot Espanya, sempre he vist respirar catalanisme. La gent que es fa del Barça i que es de fora ho fa com una forma d’identificar-se amb una cosa que estima, sinó no es faria del Barça, i seguiria estimant el seu equip. Estic convençut que el 100% dels culers estimen Catalunya. El Barça però encara se’l podria identificar més pel que representa a nivell internacional. S’ha de tenir una vista molt bona per veure les quatre barretes que porta a la samarreta. Crec que s’hauria de fer més.

L’esport és política o sentiment?
Per uns és una cosa de sentiment i per altres de política. Els que no sopen, no dinen, salten, criden, s’enfaden –i jo en sóc un dels més apassionats- per ells l’esport és un sentiment. En canvi hi ha altres persones que s’aprofiten de la força que té el món del futbol per fer política. Jo crec que la gran majoria de gent que va al Camp Nou ho fa per sentiment, no pas per política.

Veurem Catalunya jugar un mundial algun dia?
Ho veurem. Ara bé, el meu dubte és si ho veuré jo, o els meus fills, néts, o besnéts. Això és el que em plantejo. Però que ho veurem, segur. I el dia que passi, els que hi siguin es preguntaran per què no s’ha fet abans i segurament es deu a un tema de voluntat política. Ara bé, una altra cosa és preguntar-nos quina raó ens mou per veure Catalunya amb les seves federacions pròpies, entre les que pot estar la voluntat de la independència. Aquest aspecte sí que el podem discutir, jo per exemple no recolzo la independència, però al marge d’aquestes qüestions vull tenir la possibilitat de que Catalunya jugui.

Villar va aconseguir canviar els estatuts de la FIFA i va afegir que si l’ONU no considera un territori com un estat, no pot ingressar a la competició. No ens fa ser molt esperançadors això…
El senyor Villar, primer de tot és molt basc i estima el país que l’ha vist créixer des de ben petit. No està en contra de que Catalunya jugui. Aquesta resolució es va fer per fer realitat els desitjos de l’estat espanyol pensant en Gibraltar que és Espanya. De totes formes Villar estava regit a un seguit de normatives que li venien de la FIFA, la UEFA i la pròpia Federació Espanyola. La demostració de que amb ell com a president Catalunya té més oportunitats és que s’han arribat a disputar més partits que en qualsevol altra temporada.

I permetria un partit oficial?
Oficial ja no depèn de la Federació Espanyola. Només es pot concedir si juguéssim l’Eurocopa, el Campionat del Món o uns Jocs Olímpics. I el problema tampoc passa per l’estat. Principalment de qui depèn en quant a uns jocs és de l’organització del COI. No tinc dubte que sobretot amb Samaranch hagués pogut ser factible però no ho va acabar sent i amb el Mundial i l’Europeu tres quarts del mateix. Sóc conscient que hi ha altres nacions amb el mateix problema i per tant plantejo fer una lliga preliminar. Amb 100 nacions sense estat per exemple. No vull pas arribar a la final sinó poder tenir l’oportunitat de participar-hi. A nivell de FIFA i UEFA deuen pensar que això pot ser un precedent a tot el món i per tant un problema, però s’ha de trobar una solució.

I qui hauria de trobar aquesta solució per veure Catalunya competint amb tots els drets?
El que s’hauria de fer és anar a veure la FIFA. Però la visita s’ha de fer al costat de la Federació Espanyola, els clubs de futbol que tenen més pes a la FIFA, que seria a nivell català el Barça, i la Federació Catalana de Futbol. Però hem de parlar i dialogar, si més no per saber què podem fer i fins on podem arribar. D’aquesta manera podrem tornar a casa amb les idees clares i no seguir mantenint una flama i dir a la gent que ho aconseguirem si ni tan sols ho hem parlat. És a dir, la clau està en anar a Zurich, a la seu central de la FIFA, i veure el senyor Blatter amb el senyor Villar, el senyor Laporta i el president de la Federació Catalana de Futbol. Villar segur que ens ajudaria encara que fos per transmetre les nostres inquietuds. Cap delegació catalana, acompanyat de l’espanyola, ha anat a veure el senyor Blatter oficialment. Ens coneix perfectament i sap a la perfecció què és Catalunya. No caldria ni traductor perquè parla castellà.

Ara que ens han prohibit l’eslògan “Una nació, una selecció”, proposi’ns per la Plataforma una alternativa de lema.
Una N igual a una S, segur que a qui li arribi ho entendrà perfectament. No entenc gaire de lleis però segurament aquí influeix més el tema polític que l’esportiu.