28.01.09

Joan Marí, Diari de Balears: Dos tipus compromesos

Dos tipus compromesos
Joan Marí, Diari de Balears

Una de les últimes de manifestar obertament un cert compromís social amb la causa del desenvolupament de la normalitat al nostre país ha estat el suport a la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes (www.seleccions.cat), la mateixa que ha protagonitzat algunes campanyes de gran notorietat amb l’eslògan “Una nació, una selecció”, sobretot al voltant d’algun partit de la selecció catalana de futbol. Aquest eslògan que s’ha vist prohibit fa poques setmanes. La Plataforma, que desenvolupa una important tasca en favor del reconeixement oficial de les seleccions catalanes, edita una publicació de periodicitat mensual, Selecciona’t, en què sol dedicar la portada a algun personatge reconegut que és entrevistat en les pàgines interiors i que manifesta el seu suport a les seves reivindicacions.

No és una publicació de distribució massiva i té la gràcia de posar en coneixement dels seus lectors quines personalitats hi són favorables, la qual cosa permet de trobar-se amb algunes sorpreses que, en alguns casos, fins i tot poden resultar un pèl sorprenents, simplement perquè m’eren desconegudes. És el cas dels dos darrers números, els corresponents a desembre i a gener. En l’edició de desembre, la portada l’ocupava un dels últims referents internacionals més potents del món de la moda, el dissenyador Custo Dalmau (Tremp, 1958), que es mostra fervent defensor d”apostar fort” per les seleccions catalanes.

De fet ell, que havia estat gimnasta, havia vestit la samarreta de Catalunya contra Sud-àfrica, entre d’altres enfrontaments amistosos, i confessa que conserva encara el xandall de la selecció. Sobre aquesta qüestió, manifesta: “Jo no sóc cap radical en aquest sentit, em considero simplement un ciutadà del món, però crec que si hom té un sentiment identitari molt fort, té tot el dret del món a reclamar-lo i a lluitar per ell. Els esportistes ja es mullen massa i els ciutadans no poden fer més que reclamar. Són els polítics els que haurien de deixar de banda les pressions i compromisos amb altres polítics i donar suport al que els demana la gent”.

L’edició més recent, la de gener, dóna la portada al perruquer Lluís Llongueres (Esparreguera, 1936), que manifesta que “si el Govern espanyol fos intel·ligent, Catalunya i Espanya competirien”. I entre d’altres coses, també diu: “El Govern estatal mai no ens prendrà com una nació, això és evident. Però en tenen també molta culpa els polítics catalans que cedeixen en temes econòmics. Els polítics catalans són els que més s’haurien d’incloure en aquest pla i lluitar per l’oficialitat de les seleccions. Amb ells sí que s’arribaria a bon port, però despisten. Estem dominats per la por”.

Link notícia