19.01.09

Marc Coma: “L’oficialitat no depèn només dels esportistes, els polítics hi tenen molt a dir”

Marc Coma
“L’oficialitat no depèn només dels esportistes, els polítics hi tenen molt a dir”
Marc Coma
“L’oficialitat no depèn només dels esportistes, els polítics hi tenen molt a dir”
Pilot de raids

18/01/2008

T’agradaria veure Seleccions Catalanes oficials?
Sí, és evident, però serà difícil. S’acostuma a demanar als esportistes que es mullin, que es pronunciïn, però això és començar la casa per la teulada, perquè l’oficialitat és un tema on els polítics hi tenen molt a dir. L’esportista depén dels seus ingressos, la seva carrera és molt curta i no pot jugar amb el seu futur. Potser un futbolista es pot permetre plantejar un pols a una federació, però la resta d’esportistes no. Cadascú té els seus sentiments i la seva bandera, però això no ho aconseguirem nosaltres, hi ha moltes coses que cal fer abans.

Però al cap i a la fi les federacions esportives són entitats privades. Perquè hi ha tantes pressions i traves des del vessant polític?
Si no canviem primer les lleis, costarà molt tenir Seleccions, perquè sempre ens ho tombaran. Primer cal modificar les normes o canviar el model d’estat i ser un estat federal. Aquí cadascú defensa els seus interessos i les federacions estatals no volen perdre potencial. Ells tenen la llei com a argument i és normal que actuïn com ho fan.

Quina bandera portes a la moto?
La catalana i l’espanyola. Alguns diran que no em mullo, però la gent que em coneix sap els meus sentiments i la meva manera de pensar, i amb això en tinc prou. Tampoc em molesta portar la bandera espanyola, perquè hi ha molts aficionats de la resta de l’estat que s’identifiquen amb mi i em mostren el seu afecte, i no els puc donar l’esquena. Si un dia tenim estat propi, portaré només la catalana, però ara crec que he de portar les dues.

En cas de poder escollir, els esportistes catalans competirien amb Catalunya?
No sóc partidari d’escollir, l’esportista ha de tenir una única selecció. Si assolíssim un canvi de lleis o de model d’estat, no caldria pronunciar-se. De la mateixa manera que els escocesos, pel fet d’haver nascut a Escòcia, juguen amb aquella selecció i no amb l’anglesa, un català jugaria només amb Catalunya. De fet, em sento identificat amb Escòcia amb molts aspectes, però encara estem a anys llum de la seva situació.

Un esportista ha de ser sancionat pel fet de no jugar amb una selecció estatal?
En absolut. Jo mateix ho vaig patir fa uns anys. No vaig poder presentar-me a una convocatòria de la selecció espanyola de enduro, simplement perquè no tenia el material necessari, i em van obrir un expedient disciplinari. És absurd que si algú altre no s’hi presenta per no contradir els seus ideals, també sigui sancionat.

Quin creus que és el sentiment de la gent pel que fa a les Seleccions ara mateix?
Fa uns anys vaig anar a veure alguns partits a Monjuïc, el Catalunya-Lituània i el Catalunya-Bulgària, i en aquella época es respirava un gran optimisme. Ara potser hi ha un cert desencís entre la gent, perquè veuen que les fòrmules i les vies que es van plantejar en un inici per aconseguir l’oficialitat no acaben de donar resultats. Potser caldria reformular les estratègies; això tornaria a implicar els catalans en aquesta reivindicació.