20.11.08

Ens han fet el llit

La FEEC, traïda per catalans

És un fet provat que a l’estat espanyol les curses de muntanya són un esport molt menys que minoritari i que només a Euskadi i a Catalunya es practiquen amb nivell i, sobretot, amb dedicació i il·lusió. La Selecció Catalana de curses de muntanya va ser una de les pioneres en el seu reconeixement internacional i, fins fa 5 mesos, era membre de ple dret de la Federation of Sports at Altitude (FSA), el màxim organisme de la disciplina.
Doncs bé, un català, exdirectiu de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i ara assalariat de l’espanyola, Jordi Marimon, juntament amb dos catalans més, Joan Garrigós i Jordi Colomer, l’un president i l’altre responsable de relacions institucionals de la federació espanyola, el primer dels quals va ser president de la FEEC durant 12 anys, són els que han pensat i participat en la reformulació d’aquest ens, la FSA, i en la fundació d’una nova federació internacional, la International Skyrunning Federation (ISF) per acabar excloent-hi Catalunya i Euskadi. Espanya va passar a ser-ne membre des del dia de la fundació, aquest passat juliol, el mateix dia que es va disoldre l’FSA.

Els nous estatuts deixen clar que només admetran una federació amb dret a vot per cada estat. Sense que la nova federació internacional hagi ni tan sols votat quines són les entitats membres, les federacions de Catalunya i Euskadi, s’han trobat d’un dia per l’altre al carrer i dins d’un grup denominat Aspirant Members.

A partir d’aquí, l’ISF ha convocat un Campionat d’Europa pel juliol de l’any vinent i ja ha cridat als 10 millors atletes catalans per a una concentració prèvia: Kilian Jornet, Agustí Roc i Mònica Ardid, entre d’altres. Si tenim en compte les obligacions de la Ley del Deporte i el fet que Salomon és l’espònsor comú dels nostres millors corredors i també de la nova selecció espanyola, tot apunta que l’any vinent haurem de veure els nostres corrent amb la roja. I què quedarà de la Selecció Catalana que durant els darrers anys ha estat l’animadora i número u indiscutible en el circuit internacional de curses d’alta muntanya? Segons paraules del mateix Marimón al diari El9, “podrà competir com a equip privat a les World Series”.

El de les curses de muntanya, malauradament, és un altre cas de males arts per part de les autoritats esportives estatals amb connivència d’alguns directius esportius catalans. Sembla que cou massa el fet que les federacions catalanes s'”independitzin” cada cop amb més freqüència i, per tant, ens tornen la jugada apropiant-se esports nostres -com passa amb l’hoquei patins- i, el que encara és pitjor, obligant a posar-se una altra samarreta a esportistes que fins ara portaven la de Catalunya amb orgull.

Però no ens rendirem, seguirem treballant per aconseguir l’oficialitat de TOTES les federacions catalanes i, pel que fa a la Selecció de la FEEC, no l’hem de donar encara per perduda. Cal lluitar per mantenir una Selecció Catalana internacional, tenim els millors esportistes i espònsors forts per fer-ho.

Junts l’acabarem portant!