22.10.08

Xavier-Albert Canal, Premi President Companys 2008

Xavier-Albert Canal Gomara (Barcelona, 1958) és advocat especialitzat en dret tributari i en dret de l’esport i la seva vida ha estat sempre lligada al rugby, des que de jove va començar a practicar-lo a La Salle Bonanova de Barcelona. Al segle XXI va iniciar la seva vinculació directa amb la gestió de clubs i entitats, primer com a responsable de la secció de rugby del FC Barcelona l’any 2004 i després com a president de la Federació Catalana de Rugby a partir de 2005. Des d’aleshores, la seva defensa dels interessos del nostre rugby ha estat aferrissada en dos vessants: s’ha enfrontat a la federació espanyola en múltiples ocasions pel seu tracte sovint carregat de greuges i, a més, ha apostat ferm per la independència i reconeixement internacional de la federació i la Selecció. Porta anys lluitant als tribunals per tal que la federació internacional (FIRA) reconegui Catalunya com a membre fundador, en un cas que ha de rebre sentència durant aquest mes de desembre de 2008. Per tot plegat, el jurat del Premi Companys ha reconegut la seva tasca i l’ha considerat mereixedor del guardó d’aquest any.