21.04.08

Prova sense discussió

Acta fundacional de la internacional de rugbi

La Federació Catalana de Rugbi ha penjat al seu web un document de gran valor històric: l’acta fundacional de la Federació Internacional de Rugbi (FIRA). Aquest document, redactat i signat l’any 1934, estableix les bases d’aquesta institució en el moment del seu naixement. En la seva primera pàgina crida l’atenció l’aparició en segon lloc, entre les 10 federacions fundadores, de la Federació Catalana de Rugbi. Per davant seu hi figura la Federació Alemanya i, per sota, la francesa, la italiana, l’holandesa, la portuguesa, la romanesa, l’espanyola, la sueca i la belga.
També crida l’atenció el fet que, mentre la nostra federació ja funcionava amb total normalitat en aquelles dates i tenia la seva seu al carrer Hospital de Barcelona, l’espanyola es va inscriure només amb un apartat de correus com a única adreça, sense disposar encara d’una seu amb cara i ulls. Tot plegat no fa res més que confirmar el que ja fa temps que sabem: que la Federació Catalana de Rugbi va ser pionera en la fundació de la federació internacional d’aquest esport, fins i tot molt per sobre de la seva homònima espanyola. Amb aquesta prova a la mà sembla impossible que avui dia, 74 anys després, la Federació Catalana de Rugbi continuï exclosa de la FIRA i hagi dereclamar la seva admissió per via judicial. El cas continua als jutjats de París pendent de sentència i, com és habitual, sota l’atenta mirada dels organismes esportius estatals.

Podeu consultar el document íntegre en format .pdf fent clic en aquest link