13.09.07

Ferran Adrià: “Si hi ha gent que vol Seleccions Catalanes, les hauria de poder tenir”

Ferran Adrià
“Si hi ha gent que vol Seleccions Catalanes, les hauria de poder tenir”
Ferran Adrià
“Si hi ha gent que vol Seleccions Catalanes, les hauria de poder tenir”
Cuiner

13/09/2007

Què opines de les seleccions catalanes i del nivell actual del nostre esport?
En alguns esports som molt bons i en d’altres ho som menys, però és normal. Al final, tot a la vida és una qüestió de proporcions. En un país de 7 milions de persones, hi ha esports amb més tradició i més consolidats que uns altres, i on segur que faríem un bon paper. En bàsquet i en handbol, per exemple, som molts bons, i en d’altres ho tenim més difícil.

T’agradaria que la gent pogués tenir seleccions catalanes?
Jo sempre defenso la llibertat en tots els aspectes. Seria fantàstic que hi pogués haver la llibertat per fer això. Si hi ha gent que vol seleccions catalanes, les hauria de poder tenir.

De qui creus que depèn aquest reconeixement de les Seleccions?
És injust carregar tota aquesta responsabilitat només als esportistes, no se’ls ha de pressionar. Al final qui mana és la ciutadania, és qui ho ha de reclamar amb més força, però sent conscients que això no s’aconseguirà en un dia. Quan les coses es volen fer molt ràpid mai no funcionen, s’han de fer pas a pas, perquè si no, és perillós. S’ha de lluitar amb cap i amb seny.

Quina recepta ens dóna Ferran Adrià per assolir aquesta fita?
Paciència per sobre de tot. Perquè l’esport, al cap i a la fi, és un negoci. D’acord que en aquest cas hi ha un clar sentiment de país que mou la gent, però les federacions i organismes que acaben decidint, ho veuen com un negoci per sobre de tot.

Les federacions són entitats privades que haurien de poder decidir per sí mateixes, però la política sovint condiciona les seves decisions.
La política està present en tot. Però la gent ha de lluitar sempre per allò que creu que és possible. Els que hi creuen ho han de seguir intentant amb il·lusió i ganes.

Després, però, hi ha també el tema merament esportiu: si un dia tenim una selecció catalana oficial de futbol, un futbolista que hagi jugat amb Espanya no podrà anar convocat? Són problemes que cal abordar, perquè crec que mai no s’ha de tancar cap porta a ningú.

Un plat que et suggereixin les seleccions catalanes?
El pa amb tomàquet. És el plat que més bé defineix el que és Catalunya.