26.03.07

Xavier Vinyals, President de la Plataforma : I per què no?

I per què no?
Xavier Vinyals, President de la Plataforma

I per què no?
Xavier Vinyals, President de la Plataforma

Sóc a Edinburg, Escòcia. Demà s’inauguren els Jocs. A l’hotel on m’allotjo des de fa dies, hi ha una activitat incessant de delegats nacionals, federatius, esportistes i periodistes. Reunions, rodes de premsa i entrevistes ocupen totes les sales disponibles. Tampoc jo he parat en tota la setmana. M’he entrevistat amb en Sean Connery, que farà de presentador a la cerimònia inaugural, he dinat amb el President del Comitè Olímpic de Lituània, un vell amic, i amb el secretari d’esports del Quebec. Les reunions més interessants, però, són les que m’han permès conèixer en persona els presidents de 3 grans federacions esportives com són l’handbol, el bàsquet i el volei. Més interessants encara per la bona sintonia que s’ha establert amb dos d’ells. I demà, tot i la inauguració, tinc un dinar amb un representant d’un grup d’empreses angleses i holandeses que es promocionen aprofitant l’avinentesa de la celebració d’aquests jocs.

Estic sorprès. Mai no hauria dit que aquests jocs mourien tanta gent i generarien tanta notícia. A Catalunya només, portem setmanes sentint a parlar a tots els mitjans dels esportistes, dels entrenadors i altres tècnics que formen la delegació catalana. De tots ells se n’ha parlat més en quinze dies que en els darrers tres anys. I el govern català ha invertit en convenis amb tots ells el que no havia invertit mai. Tant de bo tingui continuïtat. Penso que sí.

Segons ha confirmat el comitè organitzador, demà, a la cerimònia inaugural, hi participaran 6000 atletes en representació de 50 nacions sense estat de tot el món i de 15 nacions sobiranes que també han volgut ser-hi. Només al sector de tribuna de l’estadi hi haurà més de 2000 alts dirigents polítics de totes aquestes nacions i en total s’ha donat la xifra de 4000 periodistes acreditats i més d’un milió de persones que hauran viatjat a la capital escocesa durant tot el mes. Unes xifres que m’impressionen. Unes xifres que superen de llarg l’organització de molts campionats del món d’esports ben coneguts.

Ja no tinc dubtes. L’ocasió és única i cal aprofitar-la; això que estic vivint, que culminarà demà amb la inauguració, no és només un fet històric, és un pas endavant de gegant que el món de l’esport ha sabut fer envers els molts milions d’habitants de totes les nacions sense estat.