13.11.06

Oleguer Presas: “Al no deixar-nos tenir seleccions ens estan negant la identitat”

Oleguer Presas
“Al no deixar-nos tenir seleccions ens estan negant la identitat”
Oleguer Presas
“Al no deixar-nos tenir seleccions ens estan negant la identitat”
Jugador del F.C.Barcelona

1.- El Catalunya-Euskadi de futbol ha estat un encert?
Sí, sí, crec que és un model nou de partit, és una manera de recuperar la il•lusió que l’antic model ja havia esgotat una mica i una manera de mobilitzar a molta més gent.

2.- Tot i així no deixa de ser un partit o dos a l’any i tenim el problema de sempre, que no podem competir.
Sí però com més pals a les rodes et posen has de ser més fort i ser més constant, i tenir aquesta perseverança per seguir treballant en la teva línia, una línia que et condueixi cap a algun lloc i per a mi això és un pas endavant respecte al que s’estava fent fins ara.

3.- Tots hi treballem. Ho veus possible?
Sí, és complicat però jo no perdo l’esperança, crec que és factible, és una cosa que ha de caure pel seu propi pes. Crec que si es fan les coses ben fetes i es treballa en la bona direcció crec que el temps ens donarà la raó.

4.- Oleguer, una cosa és la política i una altra és l’esport, els esportistes competeixen per un equip, per una afició, per una bandera i això és diferent a la política, no?
Sí, però jo no sóc d’un equip, jo sóc català. Es un fet identitari en el fons, no és un fet d’afinitat , no és un fet de gustos, sinó és un fet realment, una cosa irrevocable. Per a mi és diferent un club esportiu que el fet de jugar amb la selecció catalana.

5.- Arran del que dius, et pregunto que és més important Catalunya o el Barça?
No es tracta de més important, no es poden comparar, són coses diferents. El fet de Catalunya per a mi sí té a veure amb la política perquè t’estan negant una identitat o la existència i en el fons el fet de poder representar el teu país és una manera de reivindicar el fet d’existir. En canvi amb el Barça és una cosa més esportiva i que per la negació de l’existència de les seleccions catalanes molts cops, aquest sentiment de catalanitat i identitat s’ha de canalitzar a través del Barça.

7.- Tu creus que la majoria de jugadors catalans acceptarien només jugar amb la catalana?
Crec que molts jugadors catalans escollirien jugar amb la catalana, però ara tot això són especulacions, no els hi dono importància. Aquí no s’obliga a ningú, simplement volem la possibilitat d’escollir, però aquesta possibilitat d’escollir ara no existeix, però quan es pugui escollir, que tothom ho faci lliurament i sense assenyalar a ningú perquè hagi escollit una cosa o l’altra. Després sí s’ha de tenir llibertat perquè cadascú esculli el que vulgui.

8.- I aquests que es pregunten per què l’Oleguer va anar a la concentració de la selecció espanyola de futbol, què els diries?
No m’agrada donar explicacions a ningú. En aquell moment vaig pensar que era el més correcte i vaig fer allò. Jo no faig les coses perquè uns diguin una cosa i uns altres una altra. Jo simplement davant dels rumors i especulacions que es van crear jo vaig preferir callar, la meva decisió és meva i només meva i la faig en funció de moltes circumstàncies i crec que vaig fer correctament.