06.10.06

Un Jutge obliga TV3 i Td8 a no emetre l’anunci de la Plataforma

Un jutge de Barcelona ha admès la sol•licitud del partit Ciutadans de Catalunya i ha pres la insòlita decisió d’ordenar la suspensió immediata de l’emissió de l’anunci de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes. El jutge considera que l’anunci promocional del partit de futbol entre Catalunya i Euskadi podria fomentar comportaments “discriminatoris” entre els menors. Tant el CAC com Televisió de Catalunya van considerar “adequat” el contingut de l’anunci després d’analitzar-lo, però la decisió judicial ha obligat la televisió pública a retirar-lo.
El jutjat del contenciós administratiu número 9 de Barcelona ha ordenat la suspensió immediata de l’emissió de l’anunci televisiu de la Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes que promociona el partit Catalunya-Euskadi. El jutge considera que l’anunci podria fomentar comportaments “discriminatoris” entre els menors i provocar “danys i perjudicis” que considera de “difícil restauració”. D’aquesta manera el jutjat admet la sol·licitud presentada pel partit Ciutadans-Partit de la Ciutadania i pren una mesura molt poc habitual com és ordenar la suspensió immediata de l’emissió.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya havia desestimat la mateixa demanda presentada per Ciutadans i el PP. Els dos partits s’han felicitat de la resolució judicial. Els promotors de la Plataforma pro Seleccions, en canvi, s’han mostrat sorpresos tot i respectar la decisió.

TVC ha emès un comunicat explicant que “s’ha vist obligada, aquesta mateixa tarda, a retirar l’anunci publicitari de la Plataforma pro Seleccions Catalanes”. El comunicat afegeix que “a instàncies del jutjat contenciós administratiu número 9, el CAC ha demanat a Televisió de Catalunya que suspengui de manera immediata l’emissió del polèmic espot”. TVC matisa que “tant Televisió de Catalunya com el Consell de l’Audiovisual van analitzar en el seu moment l’anunci i van decidir que el contingut era adequat” però conclou que “després d’aquesta decisió judicial ens veiem obligats a retirar-lo de la nostra antena”.

En el text de l’acte, el jutge no es pronuncia sobre el fons del recurs presentat pel partit polític. Una vegada admesa la mesura cautelar de suspendre l’emissió, el jutge convoca les parts a una compareixença pública que es farà el dilluns dia 9 a la una del migdia.

L’acte judicial

L’acte afirma que després de visionar en repetides ocasions l’anunci el jutge estima que “concorren raons d’urgència que aconsellen en aquest moment la suspensió de l’emissió” de l’anunci. Segons el jutge, “no es pot negar que els anuncis protagonitzats per menors atreuen sobretot la seva atenció”, per això “cal ser especialment curós i sensible amb relació als missatges que aquest tipus d’anuncis transmeten”. En aquest sentit, el text assenyala que “podria fomentar entre els nens comportaments discriminatoris pel que fa a la participació en la pràctica d’un esport pel fet de portar un tipus o altre de samarreta quan és àmpliament conegut, per poc que se sàpiga de futbol, el que el color d’una i altra representen”.

El jutge considera que “aquesta és l’apreciació que, de manera més o menys immediata, pot tenir la població infantil” a través de l’anunci en un mitjà “amb tanta influència mediàtica com és la televisió”. Per tot això conclou que “els danys i perjudicis que podrien causar-se serien evidents i de difícil restauració, pels efectes que podrien produir en els destinataris”.