13.07.06

Àngel Pichi Alonso: “Catalunya no té res a envejar a alguna de les seleccions que han passat de vuitens al mundial”

Àngel Pichi Alonso
“Catalunya no té res a envejar a alguna de les seleccions que han passat de vuitens al mundial”
Exseleccionador català de futbol

Per què la selecció espanyola ha quedat eliminada abans del que molts s’esperaven?
És l’eterna cançó. A l’última dècada sempre ha aspirat a ser a dalt però quan arriba l’hora de la veritat les seleccions de més experiència l’hi passen per sobre. Va jugar bé la fase inicial, però no es poden cometre errors en partits on el rival és de més entitat. Hi ha altres seleccions on es té un sentiment molt més gran de cara a defensar la samarreta de la nació. Ja no la d’Argentina o la del Brasil, on donen la vida, però fins i tot a Portugal hi ha un ambient més engrescador. També són els casos d’Itàlia, de França. Espanya és més un sentiment de club i això és decisiu a l’hora que no acabi de consolidar-se entre les grans.

Com a seleccionador català que ha estat entre 1995 i 2004 què creu que hauria fet Catalunya?
Aquesta és l’eterna pregunta. Es pot especular si bon paper o no. No és el mateix fer 1 o 2 partits amistosos a l’any que fer una preparació específica, tenir els jugadors preparats pels partits de la fase del Mundial, treballar amb ells i tenir una estructura més professional. El nivell amb Catalunya, d’aquesta manera, milloraria. Pel que fa a noms, tothom sap que Catalunya té excel•lents jugadors ( 3 o 4 de molt importants dins la selecció espanyola) i suposo que si pogués competir podria fer un bon paper. No a la final, però no desentonaria al costat de seleccions a la fase final del Mundial.

Podria, a diferència d’Espanya, haver passat de vuitens?
Sí. El problema és que 1-2 partits l’any no et dóna la mesura. No té res a envejar d’alguna de les seleccions que han passat de vuitens.

És dolent que hi hagi jugadors que vulguin competir amb Espanya?
No, no. S’ha de tenir respecte per la persona que creu que ha de defensar els colors de Catalunya o d’Espanya. Ara mateix és fàcil. No hi ha una segona opció. Tan respectable és qui, en aquests moments, vol vestir els colors de la catalana o de l’espanyola. S’hi ha de tenir el mateix respecte. Jo crec que un percentatge molt elevat, un 90%, es decantaria per la selecció catalana sobretot per la facilitat per fer internacionals i disputar esdeveniments esportius (Mundials i Eurocopes). Els catalans que són al Mundial són 3 o 4, oi? De l’altra manera hi hauria moltes més opcions.

Com ha vist Àngel ‘Pichi’ Alonso, actual entrenador del FC Metallurg Donetsk ucraïnès, la resta d’aquest Mundial d’Alemanya?
És l’esdeveniment més important a nivell futbolístic, conjuntament amb l’Eurocopa de Nacions. No és que no hi aporti massa res sinó que els equips acostumen a assumir, sobretot a la fase prèvia, el mínim risc possible. Saben que una derrota pot ser significativa. Generalment no hi ha un joc vistós. Les seleccions amb entitat saben desenvolupar-se i sempre són allà. Casos d’Itàlia o Alemanya, que poden jugar bé o malament, però sempre són allà. Brasil, la gran favorita, ha estat la sorpresa. No ha jugat ni al 50%.

Què li semblaria un Catalunya – Euskadi pel mes d’octubre?
A nivell de fer soroll i de seleccions que competeixen un cop a l’any em sembla un partit excel•lent. La primera reunió que vaig tenir jo com a seleccionador va ser anar a Euskadi a reunir-me amb el secretari general de la selecció basca. Però vàrem passar d’un Catalunya-Euskadi complert a un sots 23.