08.02.06

Josep Maria Raduà: Un búlgar amb el cor català

Un búlgar amb el cor català
Josep Maria Raduà
08/02/2006
Un búlgar amb el cor català
Josep Maria Raduà
08/02/2006
Sempre hi pot haver qui discrepi però a parer de molts -entre els quals em compto- per dur a terme les grans empreses no es poden escatimar esforços ni recursos de cap mena, vinguin d’on vinguin i amb l’estil, la història i el tarannà que sigui. Amb l’empresa meritòria i perseverant d’obtenir l’oficialitat de les seleccions nacionals catalanes Catalunya compta des de fa molts anys amb una ambaixador d’una vàlua, una voluntat i un compromís inqüestionable: en Hristo Stòitxkov, qui precisament compleix anys aquests dies, concretament el 8 de febrer. Moltes felicitats!!!.
És el ja seleccionador búlgar un home d’una catalanitat fora de dubtes, el qui va defensar la samarreta del Barça entre 1990 i 1995 i entre 1996 i 1998 com a jugador, ha passejat la senyera estelada per la gespa de Wembley (entre altres camps) i en platós de televisió, sempre per iniciativa pròpia d’aquell qui va néixer a Plovdiv. També va demanar que la hi pintessin -l’estelada- a la cara per a un reportatge d’un diari. A banda d’aquestes iniciatives, de fer castells, de parlar català quan li sembla, és conegut que va adoptar la senyera com a braçalet de capitania de la selecció búlgara o que ha jugat amb una samarreta catalana sota la búlgara en diverses ocasions. A més, la seva primera temporada 1990-91 no dubtava a declarar que ja tenia el cor català fent bo allò que sense renunciar mai a la seva terra d’origen, Bulgària, adquiria a partir d’aleshores una segona pàtria sentimental, Catalunya, que mai abandonarà. Ell mateix explica en el seu llibre autobiogràfic -publicat el 1995 amb la col·laboració de Francesc Aguilar i Xavi Torres- que el seu poble va lluitar 500 anys per aconseguir la independència i que mai ho oblidarà. Catalunya tampoc oblidarà com has defensat sempre les nostres seleccions esportives… com el 1990 vas jugar de capità de Catalunya i vas marcar el gol, com el 1995 vas jugar el teu últim partit abans de fitxar pel Parma vers la selecció quadribarrada i amb el Barça, com el 1997 tu i Josep Maria Minguella vau col·laborar a trobar un gran rival per al partit de Nadal de la selecció, com la temporada 98-99 vas participar de la mà de la Plataforma Proseleccions en conferències i actes diversos arreu per sensibilitzar tothom i com recentment has tornat a la palestra essent l’únic català de fora de l’Estat -o l’únic estranger segons El Mundo, ABC i la COPE- que ha donat la cara en la campanya Una Nació, Una Selecció organitzada per www.seleccions.org i la Plataforma presidida per Xavier Vinyals. Hristo, moltes gràcies pel teu compromís i tant de bo les noves generacions d’estrangers arribats al país s’integrin a Catalunya i demanin les seleccions tan bé com tu.