01.12.05

Josep Maria Raduà: Països esportius

Països esportius
Josep Maria Raduà
01/12/2005
Països esportius
Josep Maria Raduà
01/12/2005
Què és un país esportiu? Doncs és un territori o part d’un territori que té unes institucions polítiques d’autogovern i una organització esportiva pròpia i clarament definida geogràficament, com és el nostre cas. Avui dia hi ha 50 països esportius al món que participen en competicions oficials en determinades modalitats esportives sense tenir estat propi. Això vol dir que hi ha una quinzena de casos d’estats que tenen per si sols més d’una selecció nacional competint. El cas més conegut és el del Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord. Aquest estat compta, a més de la selecció estatal del Regne Unit que participa als jocs olímpics i de la selecció semiestatal de Gran Bretanya que participa en ben poques proves, amb 17 combinats nacionals més que en depenen: les Bermudes ( reconeguda per 31 federacions internacionals), Anguila, les illes Caiman, Escòcia (per 20), Anglaterra (per 20), Gal·les (per 19), Gibraltar (per 12), Irlanda del Nord (per 8), Montserrat (per només dues), Turks i Caicos, les illes Verges Britàniques, Guernsey, l’illa de Jersey, l’illa de Man, l’illa de la Mànega, les illes Malvines i Santa Helena. Tampoc no es queden gaire lluny els EUA, que a més de la selecció estatal presenten les seleccions de: Guam (per 26), Marianes (per 15), Puerto Rico (per 46), Alaska, Samoa Americana (per 22), les illes Verges Americanes (per 28) i Hawaii. El centralista Estat francès permet també la participació de: Reunió, Nova Caledònia, Tahití (per 16), Guadalupe, Martinica i la Guaiana Francesa. Holanda no es queda lluny i presenta altres seleccions nacionals com: Aruba (per 28), Curaçao, les Antilles Neerlandeses (per 25) i Bonaire. És famós també que la Xina té quatre seleccions: la República Popular Xinesa (aquesta és l’estatal) i tres més: Hong Kong (per 50), Macau (per 31) i Taiwan (per 54, el país esportiu o nació sense estat que en té més). Altres nacions sense estat amb seleccions reconegudes són: el Golf Aràbic, Palestina (per 23), Kosovo ( de Sèrbia i Montenegro), Flandes ( de Bèlgica), el Quebec (del Canadà), el Tirol Sud (Itàlia), les illes Norfolk (Austràlia), Groenlàndia (per 5) i les illes Fèroe (per 10), ambdues políticament de Dinamarca, el País Basc (en curses de muntanya, futbol sala i kung fu), el País Valencià (admès només en la modalitat de pilota valenciana) i Catalunya.