15.11.05

Xavier Vinyals: Xavier Vinyals, President de la Plataforma ProSeleccions Catalanes

Xavier Vinyals
Xavier Vinyals, President de la Plataforma ProSeleccions Catalanes
La Plataforma pro Seleccions Catalanes ha decidit tornar al primer pla de la lluita per defensar el dret dels catalans a ser representats en competicions esportives internacionals. Després del fracàs de Fresno, la Plataforma inicia una nova etapa amb un nou President, Xavier Vinyals, una nova junta directiva, i noves idees que permetin assolir l’oficialitat de les Seleccions Catalanes. Xavier Vinyals
Xavier Vinyals, President de la Plataforma ProSeleccions Catalanes
President de la Plataforma ProSeleccions Catalanes
La Plataforma pro Seleccions Catalanes ha decidit tornar al primer pla de la lluita per defensar el dret dels catalans a ser representats en competicions esportives internacionals. Després del fracàs de Fresno, la Plataforma inicia una nova etapa amb un nou President, Xavier Vinyals, una nova junta directiva, i noves idees que permetin assolir l’oficialitat de les Seleccions Catalanes.

Per què heu decidit tornar ara?
De fet no hem marxat mai. Després d’aconseguir el suport de més de mig milió de catalans per canviar una llei del Parlament de Catalunya (això va ser els anys1998 i 1999), la Plataforma es va retirar a un segon pla per deixar treballar els polítics. Som al més d’abril de l’any 2004, i el més calent és a l’aigüera. Hem decidit recuperar un cert protagonisme perquè és necessari passar de les declaracions d’intencions als fets.

Quines són les noves estratègies que heu definit per aconseguir el reconeixement de les Seleccions Catalanes?
Hem de crear un caldo de cultiu prou important en la societat catalana per aconseguir que els dirigents de les federacions i els polítics facin els deures. Ha de quedar clar que els catalans volem Seleccions oficials i que són els federatius i els dirigents del nostre país els qui han de lluitar per satisfer aquesta demanda. La Plataforma té uns acords signats amb ERC en què aquest partit polític es compromet a donar suport a les Seleccions Catalanes. És més, en el pacte del Tinell, que ERC, PSC i IC-Verds van signar en l’inici d’aquesta legislatura, hi ha un punt que diu explícitament que el govern de la Generalitat es compromet a defensar l’oficialitat de les Seleccions Catalanes. A la Plataforma creiem que els acords es signen per complir-los. El nostre executiu s’ha compromès a ajudar econòmicament a les Seleccions Catalanes.

De moment el govern està complint?
Estem fent moltes passes en la direcció adequada. L’actual responsable de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat és un home que des del primer moment ha defensat les Seleccions Catalanes. A més, insisteixo, el pacte del Tinell, parla de la necessitat de defensar les nostres Seleccions. A més l’exectiu ha canviat substancialment la seva política en matèria pressupostària, l’executiu està ajudant amb diners a les nostres Seleccions. Anem pel bon camí però encara es pot i s’ha de fer més.

Com valores el comportament dels responsables de les Federacions esportives Catalanes?
Les Federacions són fonamentals. Hem d’aconseguir que la majoria de les nostres Federacions demanin el seu ingrés a la Federació Internacional que els pertoca. Les Federacions han de tenir les eines necessàries per fer aquest pas endavant. Algunes ho tenen molt més complicat que les altres però sabem que ja hi ha unes quantes Federacions que estan treballant per demanar el seu ingrès a la Internacional. El millor que podem fer és deixar-les treballar discretament i esperar els resultats d’aquesta tasca.

Després del desastre de Fresno quin creus que és l’estat d’ànim entre la població i la classe política catalanes?
Obviament després de Fresno hi ha un sentiment generalitzat de frustració. El somni estava a tocar però una vegada més, els catalans vam confiar en excés en la bondat dels nostres veïns espanyols i vam anar amb el lliri a la mà. Tothom sap molt bé que el govern espanyol va pressionar a tort i a dret les federacions perquè votessin en contra de Catalunya. En aquest assumpte el talante no va aparèixer per enlloc. De tota manera ara cal mirar endavant. No hem d’oblidar que abans de Fresno hi va haver un Miami, i que es va arribar a la votació de California amb moltes possibilitats. Es va perdre però es podia haver guanyat.

Per tant encara creus que l’oficialitat de les Seleccions Catalanes és possible?
Més que mai. Les circumstàncies actuals són les més adequades per aconseguir-ho. A Catalunya mana un govern que vol Seleccions Catalanes i que s’ha compromès a donar suport a totes les iniciatives que contribueixin a acostar-nos a l’oficialitat, i a Madrid, el govern no és partidari de les Seleccions però, no ens enganyem, de tots els goversn possibles, és el menys hostil. No hem de comptar amb el suport del govern espanyol ni ara ni mai. Però tampoc hem d’oblidar que el govern espanyol no és qui ha d’aprovar l’oficialitat de les Seleccions Catalanes. Les Federacions són entitats de dret privat i per tant la Federació Catalana de torn s’ha d’entendre amb la Federació Internacional del seu esport. A Madrid s’hi ha d’anar a buscar un bon finançament però no les Seleccions Catalanes. Està clar que l’executiu espanyol pressionarà sempre que pugui perquè els catalans no tinguem les nostres pròpies Seleccions, però des de Catalunya també es pot i s’ha de pressionar. Hem de saber defensar els nostres drets.

Quina implantació té la Plataforma en el territori?
Un dels principals objectius a curt termini és crear una nova estructura territorial. Obrirem delegacions de la Plataforma a Tarragona, Lleida, Girona, Terres de l’Ebre i als Pirineus. Més endavant tenim la intenció de tenir delegats a la majoria de les comarques de Catalunya. Considerem que la defensa de l’oficialitat de les Seleccions Catalanes és un assumpte que afecta tot el país, i per tant, és imprescindible una descentralització de la Plataforma. Tots aquells que volen Seleccions Catalanes, estiguin a Tortosa o a La Seu d’Urgell, a Valls o a Banyoles, han de saber que la Plataforma els donarà suport.

Com preteneu aglutinar tots els sectors de la societat catalana que volen Seleccions oficials?
La Plataforma està treballant per constituir una Fundació que aglutini a tots aquells que defensen el dret de Catalunya a tenir Seleccions esportives oficials. Pretenem que d’aquí a pocs mesos, en aquesta Fundació, s’hi apleguin ajuntaments, partits polítics, empreses i ciutadans. D’aquesta manera demostrarem que al darrere de les nostres reivindicacions hi ha tot un país.

Quina és la posició de la Plataforma respecte el nou Estatut?
Ens hem reunit amb tots els partits polítics per tractar aquest tema. Tots excepte el PP estan d’acord en què l’Estatut ha de recollir la voluntat de Catalunya de tenir Seleccions Esportives reconegudes internacionalment. Hem una proposta de redactat que si actualment té alguna oposició és per motius ideològics, no perquè el contingut sigui contrari a la Constitució.