15.11.05

Xavier-Albert Canal: Xavier-Albert Canal, president de la Federació Catalana de Rugbi

Xavier-Albert Canal
Xavier-Albert Canal, president de la Federació Catalana de Rugbi
“Si en quatre anys hem aconseguit el reconeixement internacional de la Selecció Catalana de Rugbi ja em podré morir” Xavier-Albert Canal
Xavier-Albert Canal, president de la Federació Catalana de Rugbi
President de la Federació Catalana de Rugbi
“Si en quatre anys hem aconseguit el reconeixement internacional de la Selecció Catalana de Rugbi ja em podré morir”

Quina és la postura de la nova junta directiva de la Federació Catalana de Rugbi respecte a les Seleccions Catalanes?
La candidatura que jo vaig encapçalar va deixar molt clar des del primer moment que un dels punts clau del nostre programa era la voluntat d’aconseguir el reconeixement internacional de la Selecció Catalana de Rugbi. La junta directiva treballarà tot el que calgui per aconseguir que la Federació Catalana de Rugbi sigui acceptada com un membre més de la Federació Internacional. De fet la principal diferència que hi havia entre els programes de les dues candidatures que aspiraven a guanyar les eleccions federatives era aquesta: la nostra defensava explícitament el dret de la Selecció Catalana de Rugbi a competir com qualsevol altra. A més, estem convençuts que aquest reconeixement contribuiria a fer créixer el rugbi català.

Quan demanareu l’ingrés la Federació Internacional?
Sóc president de la Federació Catalana de Rugbi des del 17 de maig i per tant tot just ara hem començat a treballar. Estem analitzant la situació de la Federació en general i quines passes s’havien fet fins ara per aconseguir que la Federació Internacional ens reconegui. Ara per ara no sabem quins terminis necessitarem per començar a treballar en aquest sentit. Ara bé, una cosa està molt clara, ganes, idees i voluntat no ens en falten. Hem de ser capaços de dissenyar un programa inatacable, hem de ser discrets i treballar com els nostres companys de la Federació Catalana de Patinatge fins a l’assemblea de Miami. La nostra intenció però és que després no vingui un Fresno. De fet fa 12 o 14 anys el rugbi català va estar molt a prop d’aconseguir el reconeixement internacional, fins i tot s’hi va acostar més que la Federació Catalana de Patinatge, però finalment les pressions polítiques espanyoles ho van impedir.
“La junta directiva que presideixo té un objectiu molt clar: aconseguir que la Federació Catalana de Rugbi sigui membre de ple dret de la Federació Internacional. Farem tot el que sigui possible per aconseguir-ho.”

En quina situació està la Federació Catalana de Rugbi en el panorama internacional?
Hem de crear una xarxa de contactes internacionals però per fer-ho necessitarem recursos. A diferència del que passa amb l’hoquei, el rugbi català no és una potència mundial i per això haurem de treballar molt perque se’ns reconegui. Afortunadament tenim un equip de gent molt ben preparada que segur que aconseguirà èxits importants. Hem de parlar amb les altres federacions nacionals i la internacional. Per fer-ho però necessitarem uns recursos que ara mateix no tenim.
“Un dels punts del programa amb el que hem guanyat les eleccions ho diu molt clar: treballarem perquè la Selecció Catalana de Rugbi competeixi en les competicions internacionals com qualsevol altra.”

Teniu el suport dels clubs?
La majoria dels clubs catalans són partidaris del reconeixement internacional de les Seleccions Catalanes. En el nostre programa estava molt clar que nosaltres demanaríem l’ingrés a la Federació Internacional i la majoria de clubs ens van votar, per tant tenim el seu suport.
“Hem de ser perseverants. La majoria dels ciutadans volen Seleccions Catalanes oficials, gairebé tos els partits polítics les defensen, ho aconseguirem.”

Ets optimista? Creus que a curt termini veuràs la Selecció Catalana de Rugbi competint com qualsevol altre combinat?
Estic convençut que tindrem Selecció Catalana de Rugbi i també d’altres esports. Hem de ser optimistes perquè la majoria dels ciutadans de Catalunya volen Seleccions oficials i pràcticament tots els partits amb representació al Parlament les han defensat. Hem de ser perseverants. Per dir-ho d’alguna manera: si en quatre anys hem aconseguit el reconeixement internacional de la Federació Catalana de Rugbi ja em podré morir. En tot cas, aspirem, com a mínim, a acostar-nos molt a l’admissió definitiva.
“Hem de millorar el nivell del nostre rugbi, per això impulsarem un pla de tecnificació per la Selecció Catalana. A més volem potenciar la marca rugbi català”

Quins altres objectius voleu assolir en aquests quatre anys?
Impulsarem un pla de promoció del rugbi, hem de doblar el número de llicències i passar dels 28 clubs que hi ha actualment a Catalunya a com a mínim 35. Per una altra banda tirarem endavant un pla de tecnificació de la Selecció Catalana que ens permeti competir amb garanties al campionat d’Europa de regions. També crearem una àrea de comunicació i marqueting per promocionar la marca rugbi català.