10.11.05

Xavier Vinyals: ABC de la nació

ABC de la nació
Xavier Vinyals
01/11/2005
Ja se’ns fa una mica pesat argumentar constantment obvietats. Diuen, però, que la pedagogia és paciència, constància. ABC de la nació
Xavier Vinyals
01/11/2005
Ja se’ns fa una mica pesat argumentar constantment obvietats. Diuen, però, que la pedagogia és paciència, constància.Ja se’ns fa una mica pesat argumentar constantment obvietats. Diuen, però, que la pedagogia és paciència, constància. Catalunya és una nació. Perquè: a) Ho diem nosaltres, els catalans. b) Ho diuen les definicions de la major part dels diccionaris del món mundial. c) Ho diu el sentit comú. El nostre i el de la major part de la resta. d) Per comparativa amb d’altres, els altres. e) Per raons històriques, culturals i lingüístiques. De la mateixa manera que les altres nacions del món mundial (vegeu també punts 3 i 4). f) Perquè ballem sardanes, fem castells, disparem trabucs, ens donem bastonades, fem cagar el tió i volem tenir una caseta i un hortet (vegeu també punt 5). g) Perquè tal dia farà un any, pagant Sant Pere canta, qui no vulgui pols que no vagi a l’era, perquè qui dia passa any empeny, perquè no es pot estirar més el braç que la màniga i perquè no es pot matar tot el que és gras ni pixar fora de test (vegeu també punts 5 i 7). h) Perquè els qui diuen que no som nació perquè asseguren que nosaltres formem part de “la seva” de nació, no entenen res de res d’aquest escrit. i) Perquè ens agrada “fardar” de ser nació. Quan sortim del nostre país i ens identifiquem com a catalans ens estenen catifes vermelles al nostre pas. j) Perquè busquem bolets, viatgem pel món, tenim el Modernisme, Montserrat, La Caixa, la Patum, els caragols a la llauna i perquè som més solidaris que la mare que ens va parir. k) Perquè les meves filles es diuen Isona i Laia. l) Perquè tenim una Pàtria. m) Perquè som els inventors del seny i de la rauxa. I del cap-i-cua. Perquè els nostres savis molt savis han fet transcendents aportacions a la Humanitat, com el famós teorema d’en Busquets*. n) Perquè si no, donaríem un disgust imperdonable -començant per mi mateix- a un bon grapat dels meus amics. Trairíem també la memòria històrica del nostre poble. Perquè hem tingut guerres i també postguerres. o) Perquè “Una Nació, una Selecció”.Ja ho diu el subtítol d’aquesta mateixa publicació i ,a més, a qui li pot passar pel cap que algú que no sigui Nació vulgui tenir una Selecció? p) Perquè tenim els nostres màrtirs, els nostres mites i els nostres herois. Perquè tenim èpica. Perquè som i serem. q) Perquè quines penques, quins nassos, quin malson, quins collons! Ves i que et moqui la iaia, pelacanyes, xitxarel·lo, carallot. Expressions nostrades, úniques al món mundial, irrepetibles. Dedicades amb “carinyo” a totes i tots aquells “cantamanyanes” que diuen que no som una nació. r) I perquè és quan dormim que hi veiem clar. Perquè l’Alba és verge i bruna, i perquè tenim cementiris a Sinera, vinyes verdes vora el mar, balangueres que filen i al damunt dels nostre cants aixequem una senyera mentre viatgem cap a Itaca, nord enllà on diuen que la gent és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç. s) Perquè som indefectiblement educats, formals, treballadors i sabem inclús, què vol dir la paraula atzucac. Fort, oi? t) I perquè se m’ha acabat l’espai i encara podria afegir-hi mil motius més i perquè també sé que vosaltres podríeu posar-hi encara els vostres mil motius. Això fa que siguem el que som. Som collonuts. Som una Nació i, de tot plegat, n’estem orgullosos. *El famós Teorema de Busquets és aquell que diu que “l’última gota sempre es queda als calçotets”.